Rohamosan gyengül a forint a görög hírekre

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Öthavi mélypontra került az árfolyam az euróval szemben, a 315-öt közelíti.


Hétfő reggel hét órakor az eurót 314,57 forinton, a dollárt 285,66 forinton, a svájci frankot 304,22 forinton, a japán jent pedig 2,3292 forinton jegyezték – ez mindegyik devizával szemben gyengülés. A péntek délután hat órakor jegyzett árfolyamához képest az euró 2 forint 92 fillérrel (0,93 százalék), a dollár 6 forint 28 fillérrel (2,24 százalék), a frank 5 forint 49 fillérrel (1,83 százalék), a jen pedig 7,46 fillérrel (3,30 százalék) drágult.


Az euró huszonnégy óra alatt 1,26 százalékkal, 1,1019 dollárra gyengült hétfő reggel hét órára. A svájci frankkal szemben 0,81 százalékkal esett a közös európai fizetőeszköz árfolyama, 1,0336 frankon forgott. A dollár 0,51 százalékkal 0,9377 frankra erősödött.

Reggel 9-ig bezárólag folytatódott a gyengülés, az árfolyam majdnem elérte a 315-ös szintet.


Kis nyugalom után megint gyengülés

Hétfőn dél felé közeledve volt egy pár óra, amikor kicsit visszafordult a forint árfolyama, és a 313-as szint közelébe erősödött a kurzus. Különösen a francia pénzügyminiszter nyilatkozatának hírére lettek valamivel optimistábbak a befektetők, Pierre Moskovici ugyanis továbbra is állította, hogy még mindig megszülethet a megállapodás.


Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének szavaira azonban 1 óra körül ismét esni kezdtek a tőzsdék és gyengül a forint is. Juncker meglehetősen kemény szavakkal illette a görög kormányfőt, mondván, minden erőfeszítése ellenére úgy érzi, Ciprasz elárulta őt.


Kedden lejár a határidő

Az egész pénz- és tőkepiaci riadalom a görög dráma következménye: hétfőn a görög bankok már nem nyitottak ki, a tőzsde is zárva maradt, és Alekszisz Ciprasz kormánya tőkekorlátozásokat volt kénytelen bevezetni. A görögországi lakosok napi 60 eurót vehetnek fel az ATM-ekből (amíg van bennük pénz), ez a limit a turistákra nem vonatkozik.

A hétvégén ugyanis nem sikerült megállapodnia Görögországnak a nemzetközi hitelezőkkel, a tárgyalások kudarcba fulladtak. Cipraszék nem fogadják el a megszorításokra vonatkozó javaslatokat, és népszavazásra bocsátanák a kérdést, hitelezők pedig nem hajlandók haladékot adni a törlesztésre. A jelenlegi végső határidő június 30., kedd, ha Athén nem fizeti vissza a még fennálló 1,6 milliárd eurós tartozást az IMF-nek, az ország kénytelen lesz csődöt jelenteni, és valószínűleg kilépni az euróövezetből.