Rohamosan fogynak a magyar válogatott ellenfelei

Fotó: AFP / ROBERT ATANASOVSKI

-

A Feröer-szigetek legyőzése után részletesen áttekintettük, hogyan juthat ki a fociválogatott a jövő nyári, franciaországi Eb-re. Az esélyeket azonban a többi csoport történései is befolyásolják, ezért nézzük át ismét, mi változott a pénteki és a szombati meccsek után!


Azt már fixen tudjuk, hogy a magyar válogatott minimum pótselejtezős helyen végez az F csoportban, bár ha a vasárnap 18.00-kor kezdődő fordulóban több pontot szerez, mint Románia, akkor másodikként, egyenes ágon kijut az Eb-re.

Ám valószínűbb, hogy Románia megveri a Feröer-szigeteket – így nem lesz előzés –, ezért nézzük, mi kell a szintén azonnali Eb-szereplést érő legjobb csoportharmadik pozícióhoz. Korábban úgy kalkuláltunk, hogy hat csapat előzheti még meg a magyart: Ukrajna, Törökország, Oroszország, Svájc, Wales, Norvégia.

Ebből a hatosból Oroszország, Svájc, Norvégia és Wales is kiesett, már nem kell velük számolni. Magyarországnak 15 pontja van a legjobb harmadikok csatájában.


Ketten maradtak

A legveszélyesebb ellenfél Ukrajna: ha legyőzik a már biztos csoportelső spanyolokat Kijevben hétfő este (kezdés: 20.45), akkor ők a legjobb csoportharmadikok. Ukrán győzelem esetén még lehet drukkolni, hátha Szlovákiát meglepi Luxemburg, mert akkor Ukrajna előlépne másodiknak, Szlovákia pedig rosszabb harmadik lenne a magyaroknál.

Törökországgal is vigyázni kell. Jelenleg 15 pontja van, az utolsó körben (kedden 20.45-től) a már biztos Eb-résztvevő Izlandot fogadja, és bizony jó esélyei vannak behúzni a meccset. Ha nyer, 18 pontja lesz, ám a csoport utolsó helyezettje elleni eredmények nem számítanak a legjobb harmadik különversenyben. És itt jön a csavar: Törökország 12 pontos harmadik lesz, ha megveri Izlandot, és Kazahsztán a csoport utolsó helyén marad, ám 16 pontot tarthat meg, ha Lettország visszaesik utolsónak. Nem fogják kitalálni, milyen meccset rendeznek a zárónapon: Lettország-Kazahsztánt. Ám a törökök kizárólag úgy előzhetik meg a magyarokat, ha megverik Izlandot, ÉS a kazahok is a letteket.


Így drukkoljunk

  • Vasárnap 18 órától drukkoljunk, hogy Románia ne nyerjen a Feröer-szigeteken, Magyarország viszont igen Görögországban
  • Hétfőn 20.45-től drukkoljunk, hogy a már Eb-résztvevő spanyolok ne kapjanak ki Ukrajnában
  • Kedden 20.45-től drukkoljunk, hogy a törökök ne verjék meg Izlandot, és Kazahsztán se Lettországot
Ha az első pont teljesül, Magyarország 1972 után újra Eb-résztvevő. És akkor is, ha a második kettő egyaránt teljesül.


A szombati selejtezők

A csoport:
Izland–Lettország 2-2
Kazahsztán–Hollandia 1-2
Csehország–Törökország 0-2

H csoport:
Azerbajdzsán–Olaszország 1-3
Norvégia–Málta 2-0
Horvátország–Bulgária 3-0

B csoport:
Andorra–Belgium 1-4
Bosznia-Hercegovina–Wales 2-0
Izrael–Ciprus 1-2

Gólszerzők, kiállítottak, csoportállások itt.