Roham várható az albérletekért

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

Egy hét múlva, július 26-án kiderül, hol járnak egyetemre a most felvettek, hol kell sürgősen albérletet szerezni. Nem könnyű feladat, és főleg: egyáltalán nem olcsó.


Július végétől az egyetemek környékén hamar elkelnek a kedvező áron kínált albérletek. Az Otthon Centrum piaci körképe alapján jelentősen emelkedtek az árak tavalyhoz képest.

Budapest frekventált helyein átlagosan havi 3000 forintos négyzetméteráron kelnek el a használt tégla-, és 2000-2500 forint négyzetméteráron a panellakások. Közkedvelt az V. és a XIII. kerület, ahol az átlagnál magasabb, 3200 Ft/m2 bérleti díjat kell fizetni, a legdrágább pedig a II. kerület, ahol átlagosan 3400 Ft/m2 havi díjat kérnek el az albérlőktől. A vidéki városokban ennél kedvezőbb a helyzet, 1000-1500 forintot kérnek négyzetméterenként.

A fővárosban és vidéken egyaránt a legtöbb bérbe vett lakás maximum 60-70 négyzetméteres volt az év első felében. A belvárosi kislakások gyorsan elkelnek, így a piacon egyre inkább a 80-100 m2-es ingatlanok dominálnak majd – ez arra ösztönözheti a diákokat, hogy többen költözzenek össze egy lakásba, megosztva a költségeket. Indokolt is ez, hisz a legtöbb albérletért Budapesten minimum 100 ezer forintot kell fizetni, és ez a vidéki városokban sem sokkal olcsóbb.

Budapest belvárosában 5-20 százalékkal, az olcsóbb kerületekben, valamint Miskolcon és Sopronban 30-40 százalékkal nőttek az árak tavalyhoz képet. Nem volt növekedés Budapest V. és VI. kerületében, ahol eleve az átlagnál magasabbak az árak, valamint néhány egyetemi városban: Győrben, Szegeden és Pécsett.