„Rohadj meg a pokolban!” – üzenik a Cecilt lelövő vadásznak

-

A híres oroszlánt lelövő Walter Palmer továbbra sincs meg.


Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a minnesotai fogorvos a népszerű zimbabwei oroszlán, Cecil megölésével kijátszotta-e a vadállatok illegális kereskedelmére vonatkozó amerikai törvényt – közölték csütörtökön amerikai sajtóorgánumok. A hatóság egyelőre nem tudott kapcsolatba lépni Walter Palmerrel. A vadász azt állította, tudomása szerint törvényesen vadászott Afrikában, és csak a vad elejtése után jött rá arra, hogy egy híres oroszlánt ölt meg, amely egy oxfordi tudományos kutatásnak is részese volt.

A hatóság felszólította Palmert, hogy azonnal jelentkezzen. Dan Ashe, a vadvédelmi szolgálat igazgatója a Twitteren tragikusnak nevezte az oroszlán megölését. Azt mondta, a vizsgálat során a hatóság oda megy, ahová a tények vezetik.

A CNN olyan bírósági dokumentumokat talált, amelyek szerint egy Walter Palmer nevű minnesotai férfi néhány évvel ezelőtt Wisconsin államban törvénysértő módon ölt meg egy fekete medvét. Az még nem biztos, hogy a két férfi ugyanaz. Az a férfi elismerte, hogy hazudott a vadvédelmi hatóságnak. Feltételesen egyévi szabadságvesztésre, valamint háromezer dolláros bírságra ítélték.


A híres oroszlán, Cecil lelövése nemzetközi felháborodást váltott ki. Walter Palmer Minnesota külvárosában található rendelőjénél szerdán több száz tüntető követelte, hogy a fogorvost adják ki Zimbabwének. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, az elnöki hivatal meg fogja vizsgálni a Palmer kiszolgáltatását kérő petíciót, amelyen több mint 100 ezer aláírás gyűlt össze.

A kiadatási kérelmet az igazságügyi minisztériumnak kell elbírálnia. Palmert egyébként eddig sem Zimbabwében, sem az Egyesült Államokban nem gyanúsították meg. Két helyi segítőjét már elfogták, ám óvadék fejében szabadlábra helyezték őket.

A fogorvosi rendelő ajtajára egyebek között egy „Rohadj meg a pokolban!” feliratú posztert ragasztottak. Mark Dayton minnesotai kormányzó undorítónak és visszataszítónak nevezte az oroszlán elejtésének körülményeit.

A CNN tudósítása szerint Walker otthonában csütörtökön senki sem nyitott ajtót, és a fogorvos rendelőjének honlapját is levették a netről. A vadász a közösségi oldalakon szerveződő csoportoktól súlyos bírálatokat és fenyegetéseket kapott.

A zimbabwei hatóságok és a természetvédők szerint az oroszlánt, a Hwangei Nemzeti Park büszkeségét július elején egy éjszaka egy gépkocsihoz kötött állattetemmel csalogatták ki a védett területről. A magánterületre csalt ragadozót az íjjal vadászó Palmer megsebesítette, de a sebzett állattal csak 40 órával később, puskával végzett, miután sikerült újra ráakadnia. A jeladós nyakörvet, amelyet az oxfordi kutatócsoport tett fel az oroszlánra, megpróbálták megsemmisíteni, ám mivel ez nem sikerült, levágták az állat fejét, a tetemet pedig megnyúzták.