Rögtön kirúgná Klinsmannt minden idők legnagyobb válogatott gólvágója

Fotó: Getty Images / Chris Graythen

-

Abby Wambach utolsó mérkőzését játszotta az amerikai női fociválogatottban, és már civilként hallatja a hangját az egyenjogúsítás terén is.


Magyar idő szerint csütörtök hajnalban lejátszotta pályafutása utolsó mérkőzését Abby Wambach, az amerikai női fociválogatott, és úgy általában a világ futballjának egyik legnagyobb alakja. Wambach 254 válogatott találkozón 184 gólt szerzett, amivel messze a világ legeredményesebb játékosa ezen a téren.Próbálta titkolni, de azért meg volt hatódva


Az amerikai válogatott tíz mérkőzésen országjáró túrával ünnepelte a nyáron szerzett világbajnoki címet (emellett kétszeres olimpiai bajnok is), egyúttal búcsúztatta a visszavonulását már korábban bejelentő sztárt.

És míg mások szomorúan szokták tudomásul venni, hogy profi pályafutásuk véget ért, ő egyáltalán nem volt elkeseredve. „Fogalmam sincs, hogy szomorú leszek-e, vagy boldog. De, szerintem, inkább az utóbbi. Nem szeretnék béna sírós képeket látni magamról a meccs után, hogy aztán azzal cikizhessenek a barátaim” – mondta Wambach.


Egy érzelmes, ugyanakkor meglehetősen szokatlan búcsúvideó is készült az utolsó mérkőzés felvezetéseként, amelyben Wambach arra biztat, hogy minél elébb felejtsék őt el

„Felejtsetek el! Mert azon a napon, amikor elfelejtetek bennünket, ti fogtok a helyünkre lépni” – szól a furcsa, de alapvetően megszívlelendő üzenet.A Kína elleni mérkőzést 1-0-ra elveszítették az amerikaiak, Abby Wambachot pedig a 70. percben cserélték le a közönség ovációjától (ami nem a lecserélésének szólt, hanem a páratlan karrierjének, természetesen) kísérve. A meccs után a karrierje során nagy tornákon 23 gólt (ebből 14-et vb-ken) szerző csatár így beszélt:

„Ez az este az ünneplésről szólt. Az eredmény miatt persze csalódott vagyok, mégiscsak jobb lett volna, ha győzünk, de éppen elég meccset nyertem pályafutásom során. Inkább azt tartom szimbolikusnak, hogy 70 perc alatt nem tudtam gólt lőni. Számomra ez azt jelenti, hogy „OK, ideje lelépned”. A fiataloké a jövő. Én pedig szerencsés vagyok, hogy ilyen sok csodálatos évet tölthettem el a csapattal” – mondta a 35 éves Wambach.

Ami pedig a jövőt illeti, Wambachnak már megvannak a tervei. Régóta elkötelezett aktivistája a női futballisták egyenjogusításáért folytatott harcnak, és ez a jövőben is így lesz. Feleségével, a szintén korábbi válogatott futballistával, Sarah Huffmannel együtt küzdenek azért, hogy előbb vagy utóbb a nők is ugyanolyan pénzekért focizhassanak, mint a férfiak. Wambach határozottan kiáll amellett is, hogy a FIFA irányító testületeiben több nő kapjon szerepet. Erre most, hogy annyi üresedés van a szervezetben, minden esély meg is van...


Klinsmannak szerencséje van, hogy nem Wambachon múlik a jövője


Klinsmann, takarodj!

Egy nappal a visszavonulása után, csütörtökön máris hangzatos nyilatkozottal jelentkezett Wambach, amit Jürgen Klinsmann-nak, az amerikia férfi válogatott szövetségi kapitányának címzett.

„Nem foglalkozik megfelelő mértékben az utánpótlással. Hiába mondja, hogy igen, én egyáltalán nem így látom. Ha rajtam múlna, most rögtön kirúgnám” – üzente a német szakvezetőnek.
Wambach a világbajnok (1990) futballistából lett kapitány válogatási elveivel sem ért egyet, szerinte Klinsmann a Németországban született cimboráit, így Jermain Jonest és Fabian Johnsont is puszta szívességből öltözteti címeres mezbe. „Azzal, ahogy behívta azt a rakás külföldi srácot, én egyáltalán nem tudok azonosulni.”