Röghöz kötéssel küzdene a menekültek gettói ellen a német miniszter

-

A német belügyminiszter lakhely-változtatási tilalom alá vonná a menekülteket - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap. Ezen kívül sürgősen kötelezné őket arra, hogy meghatározott helyen rendelkezzenek lakóhellyel.


Thomas de Maiziere elmondta, hogy a cél a sűrűn lakott térségek gettósodásának elkerülése, vagyis annak megakadályozása, hogy nemzetiségi zárványok alakuljanak ki a nagyvárosokban és vonzáskörzetükben.

A CDU/CSU parlamenti frakciója támogatja a belügyminisztert, és a pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) is alapvetően elfogadhatónak tartják az elképzelést. A lakóhely hatósági kijelölése és annak megváltoztatásának tilalma "meghatározott időre értelmes kiegészítő intézkedés lehet", ha a belügyminisztérium jogilag kellően megalapozott javaslatot dolgoz ki - mondta a lapnak az építésügyért felelős SPD-s miniszter, Barbara Hendricks.

A Welt am Sonntag szerint a belügyi tárca már elkészített egy szabályozási tervet, amely a kilencvenes években a volt kommunista országokból áttelepült német nemzetiségű bevándorlókra alkalmazott megoldáson alapul. Ezek az emberek az első két évben csak a hatóságilag kijelölt lakhelyen élhettek és elvesztették jogosultságukat a szociális támogatásra, ha a határidő előtt elköltöztek.