Rogánnak rossz éve volt, de volt miniszter, aki 70 milliót tett félre

Forrás: Thinkstock / GettyImages

-

Hétfőn 0 órakor közzétették a kormánytagok és a képviselők vagyonnyilatkozatát. Megnéztük a legérdekesebbeket. Volt, aki a motorját adta el, más a szüleinek törlesztett, a családi cégből szállt ki félig, vagy éppen laminálógépnek és kétajtós szekrényeknek örülhetett. Orbán Viktor és Áder János már vasárnap közölte a nyilatkozatát.


Lázár János törlesztés helyett földeket vett

A miniszterelnökség vezetője tovább növelte földbirtokai számát. Tavaly vett egy 6 hektáros erdőt és egy 16,4 hektáros szántó-erdő-legelő besorolású földet Hódmezővásárhelyen. Mindkét földbirtoknak még zajlik az adásvétele. A miniszternek összesen 21 ingatlana van, egy lakóház Hódmezővásárhelyen, a többi főként szántó, erdő vagy legelő. A politikusnak összesen 78,35 hektárnyi földje van.

Autója továbbra nincs, műtárgyakat az elmúlt évekhez hasonlóan tavaly is vásárolt. A bevallás azt nem tartalmazza, hogy mit vásárolt és mennyiért.

Kötvényeinek értéke jelentősen emelkedett, 42 millióra a korábbi 34 millióról. Az életbiztosítása 6,8 millió forint, a törzsrészvénye 6 millió forint maradt. A hiteleiből semmit sem fizetett vissza, továbbra is 45 milliós banki és 36 milliós tartozása van egy magánszemély felé.

Földbérleti díjból 8 milliós bruttó bevétele volt, egy évvel korábban 6,5 millió volt ez az összeg. Megtartotta két százalékos részesedését a hódmezővásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben, és megmaradt kolozsvári ERD Conditor nevű cége is.


Szijjártó pénze a szüleinek ment

Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly eladta 160 négyzetméteres dunakeszi lakását (357 négyzetméteres telek tartozott hozzá), és az érte kapott pénzből 15 millió forintot törlesztett szülei felé fennálló 45 milliós adósságából. Ez a kölcsön annak a családi összefogásnak a része, aminek révén megvették a dunakeszi családi házat.

A külügyminiszter vagyonnyilatkozatában ezen kívül komoly változás nincs, jövedelme továbbra is havi bruttó 1 101 900 forint. A tavalyi 104 959-ről 627 352 forintra híztak értékpapírban tárolt pénzei, 2 millió 848 ezer forintos biztosítási eszközalapja viszont 421 569 forintra apadt. Megjelent ugyanakkor 1 845 276 forintnyi számlakövetelés.

A külügyminiszter ezen kívül továbbra is győri, 160 négyzetméteres lakásával (371 négyzetméteres telekkel), valamint balatonedericsi 2472 négyzetméteres zártkertjeivel és összesen 2271 négyzetméternyi réttel rendelkezik.

Szijjártó Péternek egyébként az elmúlt időszakban többször is meggyűlt a baja saját vagyonnyilatkozatával: 2014 februárjában a Demokratikus Koalíció kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást a külügyminiszterrel szemben, mivel a beadott nyilatkozat alapján 16 millió forinttal nőtt a vagyona, miközben éves bruttó jövedelme 14.7 millió forint volt, és más jövedelmet nem vallott be. Akkor a miniszter ezt befektetései hozamával magyarázta, kritikusai szerint azonban ezek alapján legalább 30 százalékos hozamot ért el a miniszter, ami nem reális.

Az év szeptemberében pedig azzal került a hírekbe ismét Szijjártó Péter, hogy 167 millió forintért vet házat Dunakeszin. A miniszter ezt azzal magyarázta, hogy családi összefogásból van a ház, 80 millió forintot saját, 10 milliót felesége megtakarításai tettek ki a vételárból, 33 milliót szülei adtak neki, 10-et a felesége szülei, a maradék 34 milliót pedig kölcsönbe kapta, szintén saját szüleitől.


Rogán Antalnak nem volt túl jó éve

A miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter a tavalyi évben szegényebb lett. Egy év alatt a takarékben elhelyezett megtakarítása 3 millió 556 ezer forintról 507 ezerre apadt. Igaz, törlesztett a hiteleiből: 30 millió forintos banki tartozása 28 millió 792 ezerre csökkent. Magánszeméllyel szembeni tartozása pedig 16,8 millióról 15,2 millióra csökkent.

Ingatlanportfóliója nem változott: megmaradt a két II. kerületi ingatlanja, a balatonlellei telke és 18 Szakonyújfalun található szántója, rétje, erdője. Továbbra is egy A3-as Audit bérel, őrzi a két korábban vásárolt festményét, folyamatosan használja a Fidesztől kapott Ipadot, iPhone-t, telefonkártyát és gépjárművet.


Pintér és felesége félrerakott 70 milliót

A belügyminiszter vagyonnyilatkozatában csak egyetlen rovat változott meg tavalyhoz képest, de az jelentősen. Miközben ingatlanjai (összesen 24 darab, köztük telkek, földek, garázsok, házak, nyaralók) megmaradtak, és nem vált meg az egyetlen autójától, egy Wartburgtól sem, sőt, még az 1,9 milliónyi készpénze sem változott, értékpapírjait igencsak átrendezte.

Tavaly 21, idén 19 különböző formában tartott megtakarításai közül a forintosak összértéke 153 millióról 200 millióra nőtt, eurómegtakarításai 480 ezerről 454 ezerre csökkentek, dollármegtakarításai 681 ezerről 686 ezerre nőttek. A belügyminiszter feltünteti a felesége nevén lévő banki, brókeri megbízásokat is. Ezek 12 millió forintról 43 millióra nőttek.

Pintér továbbra is 500 milliót vár 2013-ban eladott cégének vevőjétől, és 590 milliót családi, baráti kölcsönből.


Varga Mihály államkötvényt vett

A nemzetgazdasági miniszter legfrissebb vagyonnyilatkozatában csak apróbb változások vannak a korábbi évekhez képest. Varga két második kerületi ház, illetve több karcagi ingatlan résztulajdonosa, kocsija, nagy értékű ingósága nincs.

Növelte viszont befektetéseit, legutóbb még csak 800 ezer forintnyi államkötvénye volt, a mostani bevallásából kiderül, már 3,1 millióért vett államkötvényt. Emellett 1,1 millió forintnyi befektetési jegye is van, valamint 230 ezer forintot törlesztett a bankhiteléből is.


Kósa Lajos eladta egy motorját, örökölt egy szántót

Kósa Lajosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének közepesen mozgalmas éve volt vagyoni szempontból, összességében jót tett neki a tavalyi év, noha továbbra is csak képviselői javadalmazásából él, ami ami majdnem 1,3 millió forint havonta.

Tavaly volt egy kis vita arról, hogy pontosan mekkora is debreceni háza telkének pontos mérete, a mostani vagyonnyilatkozatban, már a módosított 1083 négyzetméter van megadva. A kormánypárti frakcióvezető örökölt emellett egy 2,5 hektáros szántót is Szamosszegen.

Járműparkja kisebb lett, ugyanis a Mercedes Vianója mellett az eddigi két motorból mára csak egy maradt, a BMW RT1150-esét eladhatta, úgy 1-1,5 millió forintot kaphatott érte, a használt motorok hirdetéseit nézve.

Számláin valamivel kevesebb pénzt tárol, mert noha forintban 50 ezerrel többje van, devizából 150 ezer forintnyival kevesebb. Ugyanakkor tartozásból is jóval kevesebbje maradt: hiteléből 1,1 milliót tudott le, míg magánszemélyeknek is egymillióval kevesebbel tartozik.


Seszták bankba tette az ügyvédi 35 milliót

A fejlesztési miniszter három kisvárdai és két angyalföldi ingatlanja - mindegyik ház vagy lakás - nem változott, bankban tavaly 180 milliója volt, idén 202 milliója. Egymillió forintnyi devizáját tízmillióra növelte, egy hatmilliós követelése 3 millióra apadt, viszont egy magánszemélynek már csak 3 millióval tartozik a tavalyi 6 millió helyett.

Ügyvédi irodájából 35 milliót szerzett, ezzel jobb évet zárt tavaly, mint 2014-ben, akkor 15 millió érkezett az irodától. Egyéni ügyvédi pályafutását feladta, azaz 2015-ben abból nem volt jövedelme. 2014 áprilisig ebből 9,2 millió jött össze.


Kövér László már nem laptopozik

Az Országgyűlés elnöke sosem arról volt híres, hogy rengeteg földje, megtakarítása vagy értéktárgya lenne, és ezen tavaly sem változtatott. Feleségével és két gyermekével továbbra is a szigetszentmiklósi 143 négyzetméteres családi házukban laknak, amely egyben Kövér egyetlen ingatlanja is. Kocsit sem cserélt, a 2014-ben vásárolt Skoda Superbjét használja.

Biztosításai viszont elég jól kamatoztak: hozománybiztosítása és életbiztosítása összesen 830 ezer forinttal gyarapodott (összértékük 3,7 millió). Bankban 2,5 milliót tart, tartozása, hiteles továbbra sincs.

A diplomáciai feladatainak is megvan az előnye, ugyanis emiatt ajándékokat (könyveket, dísztárgyakat) szokott kapni, amelyeknek értéke 10 és 100 ezer forint között van. Munkájához kapott laptopját egy személyi számítógépre cserélte.


L. Simon már nem főnök a családi cégben

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára korábban is a tehetős politikusok közé tartozott, főleg mezőgazdasági érdekeltségei miatt. Vagyonában tavaly nem történt jelentős változás, viszont több mint 45 hektárnyi földjéhez – szőlő, gyümölcsös és szántó – vett még két részletben mintegy 1,2 hektárt. Ebben nincs benne az a 34 hektár, amit a felesége vett meg az állami földárverésen.

Az államtitkár családja valószínűleg átrendezte a mezőgazdasági vállalkozását, legalábbis erre utal, hogy a korábbi 57 százalék helyett tavaly év végén már csak 24 százalékban volt tulajdonosa a Simon és Simon Kft-nek. Valószínűleg ezzel áll összefüggésben, hogy jelentősen csökkent a mezőgazdasági támogatások összege: 2014-ben még több mint 20 milliót kapott L. Simon és a cég együttesen, tavaly már csak 3,6 milliót.

A vagyonnyilatkozata alapján a korábban költőként is tevékenykedő L. Simon kieshetett az Artisjus kegyeiből: a 2014-es 449 ezer forint helyett tavaly már csak nyolcezer forint jogdíjat kapott. Új bevételként jelent meg viszont a névhasználati díj, amiből 665 ezer forintot kapott, és „mezőgazdasági termelésből” is származott 107 ezer forint bevétele.

Az államtitkár élni tudott a kínálkozó lehetőséggel: 2014 végén még 15 ezer svájci frank (mai árfolyamon mintegy 3,6 millió forint) és 15 millió forint hitele volt, amiből tavaly év végére összesen 2,2 millió forint maradt. Törlesztett tehát mintegy 16 millió forintot, miközben a korábbi, összesen 33 millió forintos megtakarításából – ez különféle formákban volt: biztosítás, bankbetét, készpénz és egyéb követelés – még maradt 26,9 millió forintja.


Simicskó gyorsan átvariálta a pénzét

Az új honvédelmi miniszter tavaly októberben leadott vagyonnyilatkozatához képest annyi a változás, hogy 26 millió forintos, bankbetétben őrzött vagyona 20 millióra apadt. Ugyanennyi pénzt viszont befizetett egy OTP Tőkegarantált befektetési alapba. Maradtak 19.5 millió forint értékű kincstárjegyben, valamint 13.5 millió forintos államkötvényben elhelyezett befektetései, valamint 2009-ben vásárolt Ford Focusa.

Miniszteri kinevezésével 997 ezerről 1 101 900 forintra nőtt a fizetése, ezen kívül megtartotta a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az oktatói státuszát, amiért havi bruttó 160 ezret kap.

Simicskó Istvánnak sem sikerült pontosan kitöltenie vagyonnyilatkozatát 2014-ben: II. kerületi lakásának mérete változott több alkalommal is, mint akkor az Index kiszúrta, egy másik, tulajdonában lévő siófoki ingatlan esetében pedig a mérete és megvásárlásának dátuma is változott több alkalommal.

Korábbi nyilatkozataiban egy másik II. kerületi lakást, és egy pilisszentiváni telket is feltüntetett, de ezek a későbbiekben már nem szerepelnek, viszont az értük kapott pénznek sincs nyoma. Simicskó István ezt az Indexnek azzal magyarázta, hogy a két ingatlan valójában szülei nevén van, és véletlenül tüntette fel őket sajátjaként korábban. Az Atlatszo.hu ugyanakkor tavaly arról írt, egy siófoki lakóparkban a honvédelmi miniszter szüleinek négy lakása van – ezt viszont nem kell külön szerepeltetni.


Az új NAV-vezért nem fenyegeti a hitelcsapda

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának már 2014 végén is meglepően sok, mintegy 50 millió forint megtakarítása volt (zöme OTP befektetési alapokban), ráadásul sokakkal ellentétben neki nem volt hitele. Ez tavaly év végére 54 millió forintra hízott, hitele pedig továbbra sincs.

Ő az egyik olyan politikus, aki rendszeresen kap ajándékokat, amiket be is vall: tavaly év végén könyveket, italokat és egy festményt is kapott, utóbbi állítólag 50 ezer forintot ér.


Gyurcsány és a laminálógép

A 2014-es, több mint 168 millió forintos tulajdonosi osztalék helyett tavaly „csak” valamivel több mint 74 milliót hozott Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek az Altus Befektetési Zrt.

Nem a cég muzsikál rosszabbul, átalakult a cégstruktúra: az Altus Befektetési Zrt-ből kiválva év elején létrejött egy új cég, az Altus Portfólió Kft, melynek szintén 100 százalékos tulajdonosa a volt miniszterelnök. Az azonban tavaly nem fizetett osztalékot.

Ingó és ingatlanvagyona nem gyarapodott - a pápai társasházi lakás és a kötcsei ház mellé nem vett semmit, autója és megtakarítása továbbra sincs. Megadták viszont a 1,5 millióját, a kötcsei házra felvett hitelből is törlesztettek majdnem 4 millió forintot, így Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára tartozása mindössze 63.131.881 forint.

A juttatások sora viszont gyarapodott egy laminálógéppel - 15.741 forint értékben -, két darab kétajtós Garzon szekrénnyel - egyenként 61.887 forintot érnek - valamint 5 darab „Garzon Gina görgős fotelszék karfával” is, egyenként 29.700 forintért.

Gyurcsány Ferenc 2014-ben a Follow up Kft-től bruttó 100 forintos eseti jövedelmet is bevallott, ez most nem szerepel a bevallásban.

A vagyonnyilatkozatban még nem szerepel, hogy az Altus a napokban eladta részesedését egy hengergumizással foglalkozó cégben, 1,1 milliárdért.


Vona Gábor most nem írt könyvet

A Jobbik elnökének “eltűnt” 800 ezer forintja a takarékbetétjéből, vett viszont 730 ezer forint értékben OTP Prémium kötvényt. Sem ingatlana, sem autója nincs, és már nem szerepel az az eseti összeg, amit korábban a könyvek kiadásáért kapott.

A szinte teljesen üres vagyonnyilatkozatot leadó Vona Gábor egyetlen részletes felsorolása a juttatásoknál található. A jobbikos pártelnök beszámol a céges telefontól a személyzeti kiadásokon át az irodai berendezés részeként három darab görgős forgószékről is. Jelzi a verpeléti és a recski irodájának bérletét is.


Tóbiás József nem tud túladni a házán

Az MSZP elnöke még mindig a Hagyó Miklós szocialista politikustól 2010-ben vett érdi házban lakik családjával, holott már 2014-ben adásvételi előszerződést kötöttek egy „beépítetlen terület” megjelölésű ingatlanra, amit csak akkor tud megvenni, ha a tulajdonában álló ingatlant - jelesül az érdi házat - eladják.

2014-ben még volt 1,5 millió forint készpénze, ez már nincs meg. Megtakarítása, nagyobb értékű ingósága továbbra sincs, leszámítva a 2008-ban örökölt motorját.

Hitelét nem törlesztette, az viszont nem világos, hogy a kölcsön összegét növelte vagy csökkentette: míg 2014-ben 1 millióval tartozott, addig a 2015-ös bevallásban „3.00.000 forintot” tüntetett fel. Vagy egy ponttal több van, vagy egy nullával kevesebb. Új juttatások között vidéki irodabérléseket szerepeltet.


Schiffer Andrásnak nem volt túl izgalmas éve

Az LMP társelnöke anyagi helyzetében lényegében semmilyen változás nincs, leszámítva, hogy kicsivel több mint 3 millióval tartoznak neki. Ügyvédi foglalkoztatását szünetelteti, a fele részben birtokolt ügyvédi iroda idén sem hozott neki többletet.

Egy XIII. kerületi, 85 négyzetméteres társasházi lakás van a nevén, járműve, megtakarítása, tartozása vagy műtárgya a vagyonnyilatkozata szerint nincs.

A juttatások között két, ugyanaznap kapott laptop, nyomtató, router és egy Vodafone-os SIM-kártya szerepel, plusz felszerelték a képviselői irodáját, ezen felül két irodahasználatot is feltüntetett.