Az állam segít Andy Vajnának a TV2-s ügyletben

Fotó: MTI/MTVA / Kallos Bea

-

Ahogy azt már korábban is rebesgették, az Eximbank ad pénzt a kormánybiztos médiabirodalmának építésére. A Válasz.hu már az erről szóló dokumentumot is látta a cégbíróságon. Az Eximbank üzleti vezérigazgató-helyettese Puskás András, aki a bankárkodás előtt Rogán Antal helyettese volt a belvárosi önkormányzatnál.


A Válasz.hu információja szerint az Eximbank november 27-én megkötötte a kölcsönszerződést Andy Vajna cégével, a Magyar Broadcasting Co. Kft.-vel, amely 21 millió eurós, vagyis mintegy 6,7 milliárd forintos hitelt kap „versenyképességet javító belföldi befektetésre" „a TV2 Média Csoport Kft. 100 százalékos üzletrészének tulajdonjoga megszerzésének finanszírozása céljából”. A portál hozzáteszi, hogy 10 napra rá a bankot felügyelő miniszter, Szijjártó Péter az Országgyűlés gazdasági bizottságában még azt mondta,


az Eximbank semmilyen médiavásárlást nem finanszírozott közpénzhez köthetően.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a filmproducer-kaszinótulajdonos részben hitelből finanszírozná a tévévásárlást, ám miután kiderült, hogy a csatornát üzemeltető cégcsoportra mások is igényt formálnak, konkrétan Simicska Lajos üzlettársának, Fonyó Károlynak a cége, úgy tudni, hogy az eredetileg kiszemelt kereskedelmi bank kihátrált az üzletből. Éppen azért, mert a megvásárolni szándékozott jószágnak vitatott a tulajdonosi háttere. Márpedig a pénzintézetek belső szabályzataiban az ilyen ügyletek eleve kizártak.


Ekkor merült fel az Eximbank, amelyről forrásaink akkor azt mondták, hogy egy állami banknál a felső vezetők ilyen vitatott helyzetben a kormány állásfoglalását szokták kérni, hogy utóbb, egy esetleges jogi eljárás keretében ne ők legyenek a hunyók. Erre vonatkozóan most kértük az Eximbank és a Külgazdasági és Külügyminisztérium álláspontját.

A szaktárca szó szerint megküldte Szijjártó Péter miniszter november 27-ei tájékoztatóját.


Most amikor felmerültek ezek a kérdések a részetekről, én egy kérdést fogalmaztam meg az Eximbank igazgatósága felé, de úgy , hogy ne sértsem meg a bank irányítására vonatkozó szabályokat, és ne is avatkozzak bele a bank működésébe. Én azt kérdeztem meg, hogy jött-e olyan hiteligénylés médiavásárlásra, ami érint közpénzt. Magyarul, kedvezményes hitel vonatkozású. A válasz az volt, hogy nem. Hogy ezentúl piaci alapon, piaci árazással, milyen döntések születnek az Eximbankban, az meg nem az én dolgom.

Az Eximbank vezetőségében mindenesetre ott van Puskás András, aki üzleti vezérigazgató-helyettesi kinevezéséig, vagyis 2014-ig Belváros-Lipótváros alpolgármestere volt, sok éven át Rogán Antal helyetteseként. Az immár a Miniszterelnöki Kabinetirodát miniszterként vezető Rogán Antalról az ellenzéki Jobbik egyenesen úgy fogalmazott, hogy új posztját Andy Vajna vette Rogánnak.

Mindössze azonban annyi a tény, hogy a Kabinetirodához tartozik a Nemzeti Kommunikációs Hivatal, amely egy év alatt legalább 25 milliárd forintot költhet el a kormányzati reklámcélokra a különböző médiumoknál. Szakértők ezzel kapcsolatban arra gyanakszanak, hogy a legtöbb reklámpénzt a TV2-nél fogja elkölteni a Rogán Antal irányítása alatt működő hivatal.

Cikkünk megjelenése után a Magyar Broadcasting Co. Kft. sajtóirodáján keresztül közölte: a Magyar Broadcasting a TV2 Csoport működésének finanszírozásához egy hazai és a nemzetközi pénzintézetekből álló banki konzorciummal kötött megállapodást. "A hitelszerződéseket a vállalat szigorú, piaci feltételekkel kötötte, a finanszírozás mértéke és a megállapodás további részletei azonban üzleti titkot képeznek" - tette hozzá a cég.

Bár a TV2 tulajdonlásáról várhatóan csak a bíróság hozhatja majd meg a végső döntést, Andy Vajna magabiztosan köti egyéb szerződéseit is, hiszen a Magyar Broadcasting Co. Kft. már november elején megállapodott az Atmedia Kft.-vel a TV2-csoport hirdetésértékesítésére.