Rogán szomszédjának ekkora üzletet hoz az állam

-

A szocialista Mesterházy Attila kikérte, a minisztériumok válaszoltak, hogy a Hamu és Gyémánt cégcsoporttal milyen szerződéseik vannak.


A minisztériumok beszámolója szerint 2010 óta mintegy egymilliárd forintnyi megbízást kapott az a cégcsoport, amelynek a tulajdonosi körében ott van Csetényi Csaba, aki a Fidesz frakcióvezetőjének, Rogán Antalnak a szomszédja a Pasa Parkban. Az üzletember neve akkor került elő, amikor beindultak a trafikkoncessziós pályázatok. Az V. kerületi dohányárudák közül szinte mindegyik Csetényinél és testvérénél, valamint üzlettársuknál, Krskó Tibornál landolt. Igaz, ők már addig is trafikosok voltak, övék volt például a Kempinskiben működő Cigar Tower. A Belváros polgármestere viszont akkoriban Rogán Antal volt.


A cégcsoport meghatározó tagja a Hamu és Gyémánt Kft., amely többször kapott megbízást kommunikációs feladatokra az V. kerülettől. A médiarészlegnek van kiadója, reklámügynöksége, rendezvényszervező részlege is.

A most nyilvánosságra hozott adatok szerint az elmúlt években a legnagyobb összegű szerződések a Nemzetgazdasági Minisztérium égisze alatt működő intézményeknél születtek. Az Államadósság Kezelő Központ megbízása még most is fut, ennek értéke 421 millió forint, a Magyar Turizmus Zrt.-vel áprilisig álltak kapcsolatban, az idegenforgalmi cég 272 millió forintot költött.

A Miniszterelnökségen futó projekt a bevándorlásellenes plakátkampány, amelyre ugyancsak a cégcsoporthoz tartozó HG360 Reklámügynökség kapott megbízást 300 millió forintért. Apróbb bevételek abból is származnak, hogy az állami tulajdonú Várgondnokság a budai Várban éppen Csetényiék egyik cégének, az Epicure Eventsnek a vagyonkezelésébe tartozó helyén parkoltatja az autóit.

Könnyű helyzetben van a Hamu és Gyémánt kiadóvállalata is, hiszen az állam két oldalról is finanszírozza újságjait. A Kincs című folyóiratban például a Miniszterelnökség alá tartozó gödöllői királyi kastély állami üzemeltetője vásárol helyet olyan cikkeknek, amelyekben a kastély turisztikai látványosságairól lehet olvasni. Majd ugyanezt a kiadványt megvásárolja az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Könyvtárellátó Közhasznú Nonprofit Kft., ahol a Hamu és Gyémánt többi magazinjával egyetemben állami pénzből terjesztik a folyóiratokat.

A Hamu és Gyémánt cégcsoportnak 2014-ben már több mint 2 milliárd forint árbevétele volt, és ebben a dohánykereskedelmi cégek még nincsenek benne.


A Hamu és gyémánt című Wajda-film egyik kultjelenete, a saját jogán is legendás Zbigniew Cybulskival


A HG Média cáfolja a misztérium számait

A Hamu és Gyémánt cégcsoport levélben reagált cikkünkre, és nem értett egyet azzal, hogy pusztán azért, mert két ember egy épületegyüttesben lakik másik 30 családdal egyetemben, attól már kapcsolatban állnának egymással. „A szomszédság mint vád megfogalmazása hamis színben tünteti fel Csetényi Csabát, mert életének egy olyan, véletlen mozzanatát emeli ki, amelynek az elmúlt, több mint 20 évi üzleti tevékenységéhez semmi köze nincs” – állapította meg a HG Média.

Mint közölték, a Kempinski szállodában működő Cigar Towert is már jóval korábban, 1997-ben megnyitották, minthogy Rogán Antal lett volna a polgármester. A cég működése semmilyen formában nem kötődött a Fidesz jelenlegi frakcióvezetőjéhez, hiszen az üzletet jónéhány politikai ciklussal korábban nyitották, teljességgel piaci alapon.

A HG Média arra is felhívta a figyelmet, hogy az Államadósság Kezelő Központnak végzett munkában az Oscar-díjas Mephisto operatőre, Koltai Lajos is részt vett, a Magyar Turizmus Zrt.-nek készített imázsfilmet pedig több nemzetközi versenyen is díjazták.

A cégcsoport szerint ugyanakkor téves a Nemzetgazdasági Minisztérium által közölt adat, mert az ÁKK számára, nem 421 millió forint értékben végeztek munkát, hanem csak nettó 258 millió forintért. A társaság azt is vitatja, hogy a Magyar Turizmus Zrt.-vel. egészen idén tavaszig lett volna szerződéses viszonya. A HG-csoport csak 2014. július 23-áig végzett munkát az idegenforgalmi cégnek, és ennek értéke nettó 214 millió forint volt, ami minden alvállalkozói díjat is tartalmazott.

Közölték azt is, hogy az Epicure Events Rendezvényszervező Kft. egyáltalán nem végez vagyonkezelői tevékenységet, a társaság mindössze a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft-nek fizetett területhasználatért idén egyszeri díjazást.