Rogán szerint Simicska médiája egyre közelebb kerül a szélsőjobbhoz

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

„Csak a vak nem látja”, merre tart a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió, közölte a Fidesz frakcióvezetője az M1 aktuális csatorna műsorában. Nem mondta, hogy a Fidesz bojkottálja ezeket a fórumokat, csak azt, nem szerveznek kötelező programot politikusaiknak ezekbe a médiumokba. A Bankszövetség Rogán szerint „siránkozik” a Quaestor-ügyben.


Mindenki ismeri azokat a tényeket, hogy a Magyar Nemzet, a Hír TV, a Lánchíd Rádió tulajdonosa meglehetősen durva kifejezésekkel és teljesen indokolatlan vádakkal illette Orbán Viktor miniszterelnököt, bocsánatkérés pedig a mai napig nem született – nyilatkozta Rogán Antal, aki szerint ezért szerinte teljesen természetes, hogy - mint fogalmazott – „erre mi is reagálunk”. Ezzel kapcsolatban idézte Kövér László házelnöknek, a Fidesz választmányi elnökének azt az interjúját, amelyben reagált a történtekre.

„Ennek az interjúnak az eredményeként” a Fidesznek volt egy frakcióülése, amelyen abban maradtak: a párt sajtóosztálya többé nem szervez kötelező programot egyetlen képviselőnek, államtitkárnak, miniszternek sem a Magyar Nemzetben, a Hír TV-ben és a Lánchíd Rádióban – közölte Rogán Antal. Arra a kérdésre, hogy ettől függetlenül a fideszes képviselők ha akarnak, mehetnek-e ezekbe a médiumokba, azt felelte: ez az ő személyes döntésük.

„Az azóta eltelt időszakban csak a vak nem látja, hogy egyébként ez a három orgánum egyre közelebb kerül a szélsőjobbhoz, illetve a szélsőjobb nézeteihez” – mondta a frakcióvezető. Arra a kérdésre, hogy egy „Simicska-Jobbik-tengely” kialakulásáról beszél-e, úgy reagált: „hogy kialakul-e, azt majd meglátjuk, de hogy van a dolgoknak egy természetes gravitációja ebbe az irányba, az egyre jobban látszik”.


„Siránkozik a Bankszövetség”

A bankszövetségi álláspontról, amely szerint a Quaestor-károsultaknak nem jár semmilyen kárpótlás, mert így minden magyar embernek, csecsemőtől az aggastyánig, fejenként 18 ezer forintot kell bedobnia a közösbe, Rogán úgy reagált: ez akkor lenne így, ha a Fidesz elfogadta volna a bankszövetségnek azt véleményét, hogy a költségvetésnek kell kifizetnie a kártalanítást.

„Most viszont nem ez van, mi ugyanis nem így döntöttünk” – hangsúlyozta a politikus, ismertetve a Quaestor-károsultak kárpótlásáról múlt héten elfogadott törvényt, amely alapján „a befektetési vállalkozások megelőlegezik azt a pénzt, amelyet egyébként a Quaestor vagyonából amúgy is megkapnának a befektetők”. Ráadásul e megelőlegezéshez hitelt biztosít a jegybank – tette hozzá. Szerinte a bankszövetség részéről „siránkozásról van szó”, a szervezet a tényekről elfelejti tájékoztatni a nyilvánosságot.

Szóba került a banki elszámoltatás is, amelyről Rogán Antal úgy fogalmazott: az elszámoltatás folyamata „most éri el a csúcssebességet”, az érintettek 90 százaléka ezekben a napokban kapja meg az elszámolási dokumentumokat. A politikus egyúttal közölte: meghívta az általa vezetett gazdasági bizottság jövő heti ülésére a nemzeti bank és a posta képviselőjét, hogy ismertessék a pontos adatokat, így például tájékoztassanak a kézbesített levelek számáról. Hangsúlyozta: májusban, illetve júniusban már a törlesztőrészletek is érdemben csökkennek majd.