Rogán szerint nem kell trafikfólia, de törvényt az ellenzék módosítana

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

Rogán Antal szerint a trafikosok leszedhetik a fóliát a boltok kirakatáról, mert nincs jogszabály, amely ezt előírná. Arról is beszélt, hogy a halálbüntetés kérdését uniós szinten is fel lehet vetni.


A múlt heti kaposvári gyilkosságnál az elkövetőt feltehetően felbátorította, hogy a boltba kívülről nem lehetett belátni.

A Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt arról, hogy a trafikosok leszedhetik a fóliát az üvegről, bár fontosnak tartotta megjegyezni, hogy eddig sem volt olyan jogszabály, amely ezt előírta volna. Mint mondta, ha a trafikosok védelméhez az kell, hogy levegyék a fóliát, akkor vegyék le.

A jogszabály valóban nem írja elő, hogy fóliát kell tenni az üvegre. Az viszont szerepel benne, hogy


„a dohánybolt: nem mozgó (és részekre bontás nélkül nem is mozgatható), más üzlettől elkülönült olyan önálló üzlethelyiség, amelynek külső felületére tekintve dohánytermék nem látható”

Azt, hogy a külső felületre tekintve a dohánytermék ne legyen látható, a boltok vagy tejüveggel vagy részben-egészben fóliázással tudták megoldani. Az arculati kézikönyben is fóliázott, illetve tejüveg kirakatok szerepelnek.

A kormánypártok még nem, de elsőként Szabó Szabolcs független, majd Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő is benyújtott egy-egy javaslatot a parlamentnek, amely megszüntetné a dohányboltok hermetikus lezárását, vagyis kivenné a törvényből azt a bekezdést, amely tiltja, hogy látni lehessen a dohánytermékeket.


Rogán Antal a 108 percben arról is beszélt, hogy ha egy EU-tagállam közvéleménye akarja, az unió szintjén is fel lehet vetni a halálbüntetés kérdését. Lényegében megismételte az M1-ben hangoztatott véleményét, amely szerint a gyilkosság minősített eset, amelyre csak elrettentéssel lehet válaszolni, és ha az életellenes bűncselekményt elkövetők is az életüket kockáztatnák, az a megelőzést szolgálná. A Fidesz mindig is úgy gondolta, hogy a bűncselekmények megelőzésében a büntetőjogszabályok szigorítása a járható út, mondta.


Orbán Viktor kedden egy a kaposvári dohánybolti gyilkossággal kapcsolatos kérdésre válaszolva mondta azt, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését, mert szerinte a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha állampolgárai védelméről van szó. A halálbüntetést jelenleg tiltja az Alaptörvény, visszaállítása pedig csak több nemzetközi szerződés felmondásával lehetséges.