Rogán szerint is beszélni kell a halálbüntetésről

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

A Fidesz frakcióvezetője szerint azért kell most erről beszélni, mert a magyar társadalomnak nem volt módja dönteni a kérdésben.


Legitimnek tartja a halálbüntetésről szóló vitát a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője. Rogán Antal kedden az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta - utalva a múlt heti kaposvári dohánybolti gyilkosságra -, ha egy fiatal eladólányt 22 ezer forintért meggyilkolnak, akkor az embernek automatikusan az jut eszébe, hogy "az ilyen ember megérdemelné a halálbüntetést".

A frakcióvezető szerint legitim a halálbüntetésről szóló vita, mert "erről a magyar társadalomnak nem volt módja dönteni". Magyarországon ugyanis nem népszavazás, nem a parlament törölte el a halálbüntetést, hanem az Alkotmánybíróság - jegyezte meg.

Mint mondta, a politikában vannak olyanok, akik "liberálisabbak a büntetőjog szabályai terén", velük szemben a Fidesz a szigorúságot képviseli. Hangsúlyozta: a három csapás törvénye miatt ma Magyarországon hétezerrel többen vannak börtönben, mint 2010-ben, és nem azért, mert ennyivel többen követtek el bűncselekményeket, hanem azért, mert hosszabb ideig tartják fogva a bűnismétlőket. Egyre többen vannak azok is, akik tényleges életfogytiglani büntetésüket töltik - tette hozzá Rogán Antal.

Orbán Viktor miniszterelnök keddi pécsi látogatásán a napokban történt kaposvári dohánybolti gyilkossággal kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését.