Rogán szerint hiba volt helikopterezni a népszavazás napján

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A parlamentben a szocialisták és a Jobbik és szóvá tette Rogán Antal helikopteres útját. A miniszter szerint a Jobbik kritikája akkor lehetne jogos, ha Kovács Bélát visszakísérnék Moszkvába. Rogán azt is mondta, hogy őt és feleségét már évek óta követik.


A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal a rongyrázás egészen elképesztő fokozatát mutatta be, amikor helikopterrel utazott egy vidéki esküvőre – mondta a szocialista Bangóné Borbély Ildikó a parlamentben. Szerint amikor az ügy kiderült, „a miniszter hazudott, fenyegetőzött, majd néhány napra köddé vált”, miközben megüzente, hogy az esetet lezártnak és magánügynek tekinti. 2007-ben polgármesterként viszont még azt mondta, hogy egy politikus élete nem magánügy, azt nem szabad titkolni.

Ha helikopterügyben egy szocialista képviselő kritizálja, akkor elég lenne annyit felelnie, hogy Kóka János – válaszolta Rogán Antal. A miniszter elismerte, hogy hibázott, és az ügynek számára van egy nagyon komoly tanulsága: politikus magáncélból soha nem használhat helikoptert,


még akkor sem, ha ezt a felesége megengedheti magának.

Viszonválaszában Bangóné azt mondta: férfiatlan, hogy Rogán „a feleségével takarózik”. Legyen már férfi, vállalja a felelősséget, ne bújjon a felesége szoknyája mögé! – mondta, és lemondásra szólította a minisztert. Rogán azt válaszolta, hogy büszke a feleségére, aki sikeres és ügyes nő, de azt nem tudja, hogy a szocialista képviselőre büszke-e a férje, illetve büszke volt-e rá, amikor 2004-ben egy olyan kampány plakátjain szerepelt, amelyet „kifejezetten a magyarok ellen” folytattak.


Évek óta követik

A jobbikos Apáti István szerint Rogán legális jövedelme nem fedezi az életvitelét. Felszólította a minisztert, hogy hozza nyilvánosságra felesége és a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozói vagyonnyilatkozatát.

Rogán szerint őt és feleségét évek óta folyamatosan követik, miközben a Jobbik elnöke két hete „arról panaszkodott” a parlamentben, hogy nyomoznak a magánélete után. A miniszter azt javasolta a Jobbiknak, hogy ne csak akkor legyenek férfiak, amikor ütnek, hanem akkor is, amikor állniuk kell az ütést. Apáti semmitmondónak és mellébeszélésnek nevezte a választ. Szerinte egy igazi parasztgyerek a javakból csak annyit fogyaszt, amennyi szükséges, nem herdálja el a közvagyont, tisztességesen dolgozik, és soha nem vetemedne lopásra. Ő is felszólította a minisztert, hogy mondjon le.

Rogán szerint ő minden döntéséért és a hibáiért is vállalta a felelősséget. A lemondásra való felszólítás csak akkor lehetne akár csak némileg is jogos a Jobbik részéről, ha „fognák” Kovács Béla EP-képviselőt, és „Brüsszelből visszakísérnék Moszkvába” – mondta a miniszter.