Rogán minisztériuma csak az idei évre kap pénzt?

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Az LMP kiszúrta, hogy Rogán Antal alakuló tárcája miatt a kormány egyelőre csak az idei költségvetést módosítaná, a jövő évit nem. Az MSZP szerint „nagy bölcs vezér körüli minisztérium”, „propagandaminisztérium” alakul. Megkezdődött Rogán új pozíciójának parlamenti vitája.


Az Országgyűlés keddi rendkívüli ülésén kezdett tárgyalni a Miniszterelnöki Kabinetiroda nevű minisztériumról, amelyet Rogán Antal irányít majd. Az új intézmény felállításához módosítani kell a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt és a költségvetést, ezért került az Országgyűlés elé az ügy.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda feladata lesz az általános politikai koordináció. A minisztériumok felsorolásáról szóló törvény (pdf) három pontban sorolja fel a tárcákat, az elsőben a Lázár János vezette Miniszterelnökség, a másodikban a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerepel. A harmadik pont összefoglalóan „szakpolitikai feladatokat ellátó minisztériumokról” szól. Ez egyértelműen jelzi a Rogán vezette kabinetiroda kiemelt jelentőségét.

Múlt kedden derült ki, hogy Rogán miniszteri rangban lesz kabinetfőnök Orbán Viktor mellett. Ez lett a feloldása annak a vitának, amely Lázár és Rogán között alakult ki az elmúlt hetekben. Lázár nem akarta, hogy Rogán a kormányfő kabinetfőnökeként úgy dolgozzon a Miniszterelnökségen, hogy nem világosak a két politikus közötti felelősségi viszonyok. Lázár ehhez oly mértékben ragaszkodott, hogy a lemondását is belengette.


Háromhónapos tárca lesz?

Gulyás Gergely, a Fidesz vezérszónoka a vitában arról beszélt, a kabinetfőnöki miniszteri poszt a nemzetközi gyakorlathoz illeszkedik, Nagy-Britanniában például a miniszterelnöki kabinetiroda és miniszterelnöki hivatal jól elkülönül egymástól. Előbbiben dolgozik például miniszterelnök-helyettes. A brit miniszterelnöki hivatal vezetője a brit közszolgálat vezetője.

A kormánypárti politikus ismertette a német és francia kormányzati struktúrát is, amelyekben szintén vannak ezekhez hasonló pozíciók. Megemlítette azt is, hogy a mindenkori miniszterelnök saját felelőssége, milyen szervezeti struktúrában működteti a kormányát. Szerinte az Országgyűlésben éppen ezért erről nem is kellene vitázni.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője egyetértett azzal, hogy a kormányfő határozza meg a kormányzati struktúrát. Az LMP ezért nem akar foglalkozni a miniszter személyével, a javaslatot azonban elfogadhatatlannak tatja. Ezt azzal indokolta, hogy az új tárca létrehozásával a kormány csak az idei költségvetést módosítaná, a jövő évit nem. „Ez azt jelenti, hogy ez három hónapos tárca lesz, ez így komolytalan” – fogalmazott.

Schiffer általánosságban kritizálta a kormányzati struktúrát. Szerinte a Miniszterelnökség annyi területet felügyel, hogy feleslegessé tette a többi minisztériumot, a miniszterek „bábfigurák” lettek. Kritizálta azt is, hogy a kabinetirodához tartozna a kormányzati kommunikáció felügyelete. Szerinte a kormányzati kommunikációt meg kellene szüntetni, az csupán a „mindenkori lopás legalizálását” jelenti. „Lehet nemzeti inzultációnak nevezni, de attól még lopás” – mondta Schiffer.


„Nagy bölcs vezér körüli miniszter”

Bárándy Gergely MSZP-s politikus többször is „nagy bölcs vezér körüli miniszternek”, „propagandaminiszternek” nevezte a kabinetfőnököt. Szerinte a kormányzati propaganda a diktatúrákban szokott külön minisztériumot kapni. A pozíció létrehozását nem nemzetközi példák motiválták, hanem az, hogy Rogán és Lázár nem akart együtt dolgozni - mondta.

„Hova tűnt Rogán Antal?” – tette fel a kérdést Hegedűs Lorántné. A jobbikos politikus nehezményezte, a politikus nincs jelen az ülésteremben, miközben arról a minisztériumról van szó, amelyet várhatóan a fideszes politikus vezet majd. Az ellenzéki politikus hosszasan kritizálta Rogánt, felemlegette az V. kerületi ügyeket, a letelepedési kötvények igénylését. Az ülést vezető Lezsák Sándor figyelmeztette Hegedűst, a törvényben nem szerepel a miniszter neve, így ne Rogánról beszéljen, ne térjen el a tárgytól.

A javaslatról egyelőre nem szavaztak. Az új minisztérium várhatóan október második felében alakulhat meg. Az új tárca feladatairól ebben a cikkünkben olvashat részletesen.