Rogán: Külföldiek szervezhetik az őszi zavargásokat

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A miniszter szerint olyan Soroshoz köthető külföldiek tartanak előadásokat Magyarországon, akik korábban Szerbiában és Macedóniában vettek részt zavargásokban.


Szijjártó Péter a kormány hivatalos álláspontját tolmácsolta a mai sajtótájékoztatóján: felháborítónak tartják az ítéletet, véleményük szerint politikai döntés született – mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a kvótaperről. A miniszter azt mondta: az önkéntes kvótát nem ellenzi a magyar kormány, ez nemzetállami hatáskör – írja az atv.hu. A szolidaritás elvét pedig osztják, ami a magyar kormány részéről annyit jelent, hogy védik a schengeni határokat.

„Ez a magyar felajánlás, de mi nem akarunk bevándorlókat befogadni, nem akarunk bevándorló országgá válni” – mondta Rogán.

Az európai szerződésben sehol nem szerepel a bevándorlók elosztásának kérdése. „Az a szolidaritás, hogy valaki felelőtlenül befogad bevándorlókat, majd azokat szét kell osztani?” Szerinte az 1294 menekült szétosztása csak kezdet, ami ösztönző lehet továbbiak érkezésére.


A magyar néplélekkel ellentétes

Rogán szerint tavasszal megtörtént a választási kampány főpróbája, amiből arra követeztet, hogy forró ősz következik Magyarországon. A miniszter az általa már korábban is emlegetett zavargásokról azt mondta: Soros támogatásával zajlik egy felkészülés a polgári engedetlenségre, ami könnyen erőszakos zavargásokba csaphat át, mint Szerbiában és Macedóniában.

„De akik ilyet csinálnak rosszul járnak, mert a magyar néplélek ellentétes ezzel” – mondta a miniszter. Szerinte azok a külföldiek, akik Magyarországra érkeznek előadásokat tartani polgári engedetlenségről, Szerbiában és Macedóniában utcai zavargásokba torkolló akciókban vettek részt.

Rogán az ellenzékről azt mondta: nem gondolná, hogy részt venne a zavargások szervezésében. A miniszter szerint nem titkosszolgálati jelentésekre alapozza azt, amit mond, hanem a tényekre.