Rogán kérésére vonta vissza népszavazási kérdését Csabai József

-


A Magyar Idők szerint Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerda délelőtt találkozott Csabai Józseffel, aki, mint mi is megírtuk, néhány nappal ezelőtt népszavazási kérdést nyújtott be a menekültkvótáról, amelyet ma 11:27-kor visszavont.

A miniszter által kezdeményezett találkozón Rogán Antal tájékoztatta Csabai Józsefet arról, hogy a kormány is szeretne népszavazást az úgynevezett kötelező betelepítési kvótáról. A miniszter jelezte, szerinte a kormány által megfogalmazott kérdés tárgyszerűbb, megfelel az alkotmányosság követelményeinek, ezért megkérte Csabai Józsefet, hogy kezdeményezését vonja vissza. Ezt ő "megértéssel fogadta" és eleget tett a miniszter kérésének. Így megnyílt a jogi lehetőség arra, hogy a kormány benyújtsa népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, a kormány népszavazást kezdeményez az úgynevezett kötelező betelepítési kvóta ügyében. A kormány által a Nemzeti Választási Bizottsághoz benyújtott kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?".