Rogán időpontot mondott a kvótanépszavazásra

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Szeptemberben vagy október elején jöhet. A parlament jövő héten dönthet róla és a népszavazási pénz átcsoportosításáról. A miniszter szerint Brüsszel folyamatosan dolgozik a kényszerbetelepítések ügyén.


Brüsszel nem, csak a magyarok dönthetik el, kivel akarnak egy országban élni – közölte Rogán Antal miniszter azon a tájékoztatón, amelyen a Kúria döntését kommentálta, és bejelentette a kormány további terveit a kvótanépszavazás ügyében.

Rogán emlékeztetett, hogy a kormány népszavazási kezdeményezését „a szocialisták és liberálisok” megtámadták a Kúrián, név szerint említette Szanyi Tibort, Jávor Benedeket, Kozák Mártont, „akire SZDSZ-esként emlékezhetünk”, és a Magyar Liberális Pártot.

A miniszter szerint nyilvánvaló, hogy a szocialisták és a liberálisok ma is bevándorláspárti álláspontot képviselnek, és ha rajtuk múlna, megadnák a kényszerbetelepítés jogát Brüsszelnek.

A kormány ugyanakkor kezdeményezni fogja a parlament és a frakciók vezetőinél, hogy minél hamarabb, „akár már jövő héten” döntsön az országgyűlés a népszavazásról. A kormány megadja az ehhez szükséges forrásokat, így a tervek szerint a népszavazással együtt erről is dönthetne a parlament.

A betelepítés nemzeti szuverenitási kérdés. Ha Brüsszel kényszerbetelepítést akar, arról a magyar embereknek kell dönteni – tette hozzá Rogán.

A végső időpontot Áder János köztársasági elnök mondja ki. Rogán Antal szerint ez szeptember vagy október első fele lehet. A miniszter szerint a magyarok kétharmada-70 százaléka szerint helyes, hogy Brüsszelnek nem adná meg a kormány a döntést a kényszerbetelepítésről, és szeretné elmondani ezt a véleményét.

Rogán azt is mondta, hogy Brüsszel nem adta fel a kényszerbetelepítés ügyét, folyamatosan dolgozik rajta, csak a brit népszavazást várja vele.