Rogán elkobozná a csaló brókercégek vezetőinek teljes vagyonát

-

A Fidesz szerint a közelmúlt brókerbotrányai miatt zajló büntetőeljárásokban el kell kobozni a csalásokban részt vevők teljes magánvagyonát. Ezt Rogán Antal frakcióvezető közölte, hozzátéve, hogy a kormánypárt legkésőbb április elején törvényjavaslatot nyújt be erről.


Rogán Antal úgy fogalmazott: a kártalanításnál nem maradhat el a személyes felelősségre vonás, vagyis az, hogy a csaló brókercégek tulajdonosai és vezetői a magánvagyonukkal is feleljenek. A politikus arról is beszélt, hogy sűrű és szigorú ellenőrzésekre van szükség a brókercégek világában, és el kell végezni ugyanazt a munkát, amit a bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél.

A frakcióvezető vagyonelkobzással kapcsolatos felvetése abból a szempontból különösen érdekes, hogy tavaly március 15-én lépett életbe az új Polgári Törvénykönyv, amely megváltoztatta a kft.-k és részvénytársaságok vezetőinek felelősségre vonására vonatkozó szabályokat. E szerint a cégvezetők a korlátolt felelősségű társaságok esetében is akár a teljes vagyonukkal felelnek a cég által harmadik félnek okozott károkért, ha a kárt saját hibájukból okozták. A korábbinál sokkal szigorúbbnak tűnő szabályozás egy évvel ezelőtt nagy pánikot is keltett a cégvezetők körében, bár a sajtóban nyilvánosságot kapó számtalan jogászi vélemény közül olyan is volt, amelyek szerint valójában még enyhültek is a szabályok. A PwC jogászai például azt fejtegették, hogy csak abban az esetben felelnek a teljes vagyonukkal a cégvezetők, ha a megkárosított harmadik fél nem állt szerződéses kapcsolatban a társasággal.

Mindenesetre most minden eddiginél nagyobb szigorra készül a Fidesz, és a Magyar Nemzeti Bank is bejelentette már, hogy sok területen szigorítást javasol. Az elmúlt hetekben ugyanis 3 brókercégnél is komoly szabálytalanságokat tártak fel, és egymás után dőltek össze százmilliárd forintos befektetési kártyavárak.