Rogán csak a Quaestor-károsultakon segítene

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A Buda-Cash és a Hungária ügyfelei pórul járnak, őket nem mentené meg a Fidesz.


Péntek este benyújtotta a brókerbotrány károsultjainak megsegítését célzó törvénytervezetét Rogán Antal. A tervezet nem vonatkozik a korábbi Buda-Cash és Hungária Értékpapír Zrt. ügyfeleire. Az indoklás szerint:


„A törvényjavaslat célja a Quaestor vállalatcsoport kötvénykibocsátásával érintett befektetők helyzetének a rendezése. A Quaestor vállalatcsoport jogszabálysértő és részben nem valós kötvénykibocsátása mintegy 32.000 befektető számára tette bizonytalanná korábbi befektetéseik megtérülését.”

Rogán pénteki sajtótájékoztatóján már ismertette a Fidesz kártalanítási javaslatát. A párt egy követeléskezelő alapot tervez felállítani, amely 30 millió forintig kártalanítja a Quaestor-ügy minden károsultját.

„Ha a parlament gyorsított eljárással hagyná jóvá az indítványt, akkor július végéig mindenki hozzájuthatna a pénzéhez” – mondta a sajtótájékoztatón a frakcióvezető.

A követeléskezelő alapba a Befektetővédelmi Alap (Beva) és a befektetési vállalkozások piaca is fizetne. Az alap a bankoktól, brókercégektől és alapkezelőktől azok jegyzett tőkéjének megfelelő arányban szedne be pénzt. A Portfólió értesülése szerint a teljes befizetés elérheti az évi 12 milliárd forintot.

A kártalanításban a Quaestor Hrurira vagy a Quaestor által értékesített körvények vásárlói részesülnek, ha befizették a kötvények ellenértékét. A kártalanítottak lehetnek magánszemélyek, jogi személyek vagy egyéb szervezetek. Egyedül a Quaestor vezetői, dolgozói és egyéb érdekeltjei maradnak ki belőle.