Robotot vethetnek be a korallpusztító tengericsillagok ellen

-


Ahogy a gátnak a legnagyobb ellensége az ürge, úgy a korallzátonynak - és az azt létrehozó korallpolipoknak - a töviskoronás tengericsillag. Ezek a tüskés lények egész szirteket képesek tönkretenni.


Az ausztrálok nem is nagyon örülnek annak, hogy a töviskoronás tengericsillagok elszaporodtak a Nagy-korallzátony környékén. A korallzátonyt amúgy is károsítják az emberi létezés keltette hatások - a klímaváltozás, a tengerek túlzott lehalászása, a vizek szennyezése - de az sem segít, hogy a környéken néhol négyzetkilométerenként százezer korallpolipra éhes tengericsillag nyüzsög.Ráadásul a töviskoronás tengericsillagok egészen csodálatosan ellenállók. Akár egyetlen karból és némi hozzá tapadt központi szövetből képesek magukat regenerálni. A korallzátonyt védőknek jó alaposan meg kell ölniük - az IEEE Spectrum a szétzúzást és kő alá temetést emlegeti tipikus megoldásnak - ahhoz a csillagokat, hogy úgy is maradjanak. Vagy hasonlóan jó ötlet csak a tengericsillagok számára mérgező vegyületet beadni rögtön tízszeres dózisban. A Queenslandi Műszaki Egyetem kutatócsoportja erre az utóbbira készített robot-tengeralattjárót.

A COTSSbot nevű gép lefelé néző kamerája és töviskoronás tengericsillagra betanított képfelismerő algoritmusa révén profin azonosítja a korallt pusztító lényeket, fecskendőjével pedig olyan vegyületet juttat az állatokba, amely 24 órán belül elpusztítja azokat.A sárga színű, torpedó alakú robot két méter per szekundumos sebességgel képes haladni, és egy töltéssel hat órán keresztül tud tengericsillagról tengericsillagra úszva dolgozni. Még így is egy kisebb flottára lenne szükség ahhoz, hogy az egész zátonyt megtisztítsák néhány hét alatt, annyira, hogy a fennmaradó állatokkal már a búvárok is elbírjanak.A tervhez a töviskoszorús tengericsillagoknak is lesz még néhány szavuk: a szárazföldről az esővel a tengerbe jutó tápanyag miatt megnőtt a vízben a planktonok száma, ezáltal pedig több tengericsillag lárvája képes elérni felnőttkort.