Robotok és hobbitok a Kutatók Éjszakáján

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy az idei a legjobb Kutatók Éjszakája. A rendezvényt megelőző kavarás miatt a kedvenc visszatérő programjaim – például a BMA áramlástani laborja – nyitva sem lesz. Egy estényi érdekességet azért sikerült összegyűjteni: ha nekiindulnak az éjszakának, erre menjenek pénteken.


Kezdjük egy könnyű győzelemmel: az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban délután négytől este tízig tart a rakétaépítő szakkör. Az alkohollal hajtott eszközöket nemcsak összerakják, hanem fel is lövik. Így kell elkezdeni a hétvégét!


Aki az AKG-ből már mindent kihozott, az a város másik sarkában, az ELTE Lágymányosi úti campusán folytathatja a kísérletezést. Füstölgő folyékony nitrogén, ingák, óriás buborékok és mindenféle zajkeltő kísérlet szerepel a programban. Az egyetem hallgatói azt akarják bizonyítani, hogy kísérletezni érdekes. (Amúgy kételkedett ebben bárki?)


Így néz ki egy profi alkoholrakéta


Hivatalosan már egy hely sincs a Flike drónbiciklis programokra, de ettől még senkit nem beszélnénk le arról, hogy kinézzen a Bay Zoltán Közalapítványhoz. Évről évre lehet náluk lézerrel gravírozni, hegeszteni, épp csak lövöldözni nem. Idén pedig ráadásprogramként lesz okostelefonos kincskeresés, robotika és – takarjon a kifejezés bármit is – drónos lézershow. Aki pusztán szórakozási céllal járja körbe a Kutatók Éjszakáját, arra pedig kürtőskalács vár. Bár azt valószínűleg nem lézerrel sütik.


Lézerpopcorn például van


Bay Zoltán amúgy is a magyar tudományos élet egy olyan supermanje volt, akiről nem beszélünk eleget, pedig elsőként lőtte meg kutatócsapatával radarhullámmal a Holdat. És nem ez volt az egyetlen nagy húzása (itt olvashat róla egy cikket).

És ha már magyarok és az űrkutatás, a budapesti Ericsson-központban egyrészt időt mérni tanítják a betérőket – GPS-órával, rádióssal, ezzel, azzal –, másrészt pedig a készülő SMOG-1 180 grammos magyar mikroműholddal is meg lehet ismerkedni. Ha még nem fogtak a kezükben alig egyliternyi méretű űreszközt, akkor most megtehetik.


Bolygóbámulás és robotozás

A csillagászati programok jellemzően hamar megtelnek, de a TIT budapesti csillagvizsgálójának távcsöves bemutatójára még jelentkezni se kell, elég odamenni. És miközben a nagyok a Napot és a csillagokat próbálják megfigyelni, a kicsik sólisztgyurmából csinálhatnak bolygómaketteket.


-


Ezen a helyszínen lehet találkozni az este során a Puli Space csapatával is, akik az ország legmenőbb távirányítós eszközével rendelkeznek. Ráadásul olyannal, amelyet – ha minden jól megy – a Holdon is meg fognak sétáltatni. Ezért önmagában megéri kilátogatni a TIT-hez.


Az iszlám dzsihádtól Középföldéig

Aki úgy gondolja, hogy a péntek este alapvetően egy jó vaskos politizálásra való, annak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem különböző épületeit ajánljuk célpontnak. Lesz előadás arról, hogyan lesz a 22. század a vízért folytatott háborúk százada, és meg lehet tudni – erre már csak kevés hely van –, hogyan próbálták a római légiók mágiával befolyásolni a hadi szerencsét.


A hobbit: Az öt sereg csatája

Nemzetközi jogi probléma A hobbitban


Egy fél délutánon keresztül lesz szó a dzsihadista szervezetek és az Iszlám Állam jelentette problémáról. Este viszont már a Trónok harcának és A hobbitnak a politikai problémáit fogják fejtegetni ugyanilyen komolyan. Utóbbi művet, illetve a Gyűrűk urát nyelvészeti szempontból is kielemzik nekünk a Károli Gáspár Református Egyetemen.

A Kutatók Éjszakájának többi programját a megszokott kutatokejszakaja.hu oldalon lehet böngészni.