Robotok dolgoznak Japánban a kormány helyett

Forrás: MTI/AP/CHINATOPIX

-

Egy biztosítótársaság kirúgja alkalmazottait, hogy a munkát robotokkal végeztesse el. Mesterséges intelligencia már a kormányt is segíti.


Elbocsátja 34 munkatársát egy japán biztosítótársaság, mert az alkalmazottak munkáját a jövőben mesterséges intelligencia (AI) látja el. A Fukoku Mutual Life Insurence számára az IBM cég Watson Explorer AI rendszere a biztosítottaknak járó kifizetéseket fogja kiszámolni. A japán cég számításai szerint a lépéssel 30 százalékkal fog nőni termelékenységük, és a befektetés kevesebb mint két év alatt meg fog térülni.

A január elejétől alkalmazott AI-rendszer 200 millió jenbe (504 millió forint) került, és segítségével már egy év után 140 millió jent takaríthat meg a társaság. A rendszer fenntartása évente 15 millió jenbe kerül – adta hírül a The Guardian brit napilap. Az IBM Watson Explorer rendszere olyan „kognitív technológiával bír, amely az emberhez hasonlóan képes gondolkodni, lehetővé teszi az összes adat – köztük szövegek, képek, audio- és videofelvételek – elemzését és értelmezését”.

A technológia képes lesz elolvasni több tízezer orvosi jelentést és a kórházi tartózkodások időtartamának tényezőit. Ezek alapján számítja majd ki a biztosítottaknak járó kifizetéseket – olvasható a Mainicsi Simbun japán napilapban. Miközben a mesterséges intelligencia használatával jelentősen csökkenni fog a kifizetések kiszámításának ideje, a biztosítottak csak akkor fogják megkapni az összegeket, ha a társaság munkatársai jóváhagyják őket. Vagyis marad élő ember a cégnél. A jelenlegi pénzügyi évben eddig 132 ezer kifizetést jegyzett a cég.


Japán a robotika hazája


Japán a mesterséges intelligencia használatának fő kísérleti terepévé válhat csökkenő és idősödő lakossága és a robottechnológia bátor alkalmazása miatt. A Nomura kutatóintézet egy 2015-ös jelentése szerint a szigetországban az állások mintegy felét robotok fogják betölteni 2035-re. A mesterséges intelligencia szerepet játszhat az ázsiai ország politikájában is, mivel a jövő hónaptól a gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztériumban is bevezetnek próbaképpen egy AI-rendszert.

Az állami alkalmazottak így robotok segítségével írják majd meg a kormánynak és a minisztereknek feltett kérdésekre adott válaszokat a parlamenti üléseken. Azt remélik a rendszer alkalmazásától, hogy csökkenteni fogja a hosszú időszakokat a miniszterek írásbeli válaszainak előkészítésére. Ha sikeres lesz a kísérlet, akkor más kormányhivatalokban is bevezetik a robotokat a Jiji hírügynökség szerint.