Robot vezényli az olasz zenekart

Fotó: ESA / ESA

-

A koncert a robotikai fesztivál záróeseménye lesz. Andrea Bocelli sztártenor közreműködésével Verdi műveit játsszák majd.


Humanoid robot debütál karmesterként egy toscanai zenekar élén. A pisai Verdi Színház igazgatója, Andrea Colombini szerint a svájci fejlesztésű YuMi robot gesztusai roppant kifinomultak, kifejezőek. Az ABB robotja szeptember 12-én vezényli majd a Luccai Filharmonikusokat, a koncert a pisai első Nemzetközi Robotikai Fesztivál zárógálája lesz. Az esemény egyik védnöke az ARPA alapítvány, amelynek tiszteletbeli elnöke Andrea Bocelli.

A tenor Verdi Rigolettójából a La donna mobile áriát énekli majd YuMi vezényletével. Maria Luigia Borsis pedig Puccini Gianni Schicchi című operájából az O mio babbino caro áriát adja elő a robotkarmester közreműködésével. A debütáló robot egy Mascagni-darabot is vezényel.

YuMi fellépését Colombini "hihetetlen előrelépésként" értékelte a humanoid robotok mozdulatainak fejlődésében. "YuMiból igazi segítőtárs lehet."

Korábban egyszer fordult elő, hogy a Sony humanoid robotja, ASIMI 2008-ban egy zenekart vezényelt, de akkor a robot szinte kizárólag csak a jobb karját használta a dirigáláshoz. Colombini szerint a technológia fejlődése rendkívüli lehetőségeket kínál a robotok gesztusainak és kifejezésmódjának finomodásában, de nem szorítják ki az igazi karmestereket.

„A robot használni tudja a karjait, ám a lélek, a szellem örökké az emberé marad” – mondta Colombini.