Robot tengeralattjáró-vadászt tesztelnek az amerikaiak

Fotó: DARPA / --

-

A gép felfegyverzéséről egyelőre nem nagyon beszélnek, de az biztos, hogy nem lesz védtelen.


Egészen biztos, hogy a Pentagon hatalmas pénzek felett rendelkező fejlesztési ügynöksége, a DARPA rendelkezik a világ legjobb játékaival. Az internet elődjének számító Arpanet hálózatra is ők adtak pénzt, azóta rendeztek robotversenyt, önvezető autók viadalát, de fejlesztetnek lézerfegyvereket is. 2016-ban egy 40 méter hosszú, tengeralattjáró-vadász drónt terveznek vízre bocsátani és kimerítően tesztelni.A drón teljes neve Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel (ACTUV), ami valamivel hosszabb, mint az eszköz maga. A gép a felszínen követi a rejtőzködve haladó tengeralattjárókat. Vezetéséhez nincs szükség emberre, magától is képes ellátni feladatát.

A gép 140 tonnát fog nyomni és a DARPA reményei szerint hónapokat tölthet a tengeren. És bár elsősorban nem fegyveres küldetésekre szánják az ACTUV-ot, képes lesz fegyvert vinni magával és használni azt. A haditengerészet azonban már annak is örülhet, ha a tengeralattjárók követésére alkalmas lesz a gép. Az ACTUV egy napi üzemeltetése 15 ezer dollár körüli összegbe fog kerülni, ami eltörpül a hasonló feladatokra most használt rombolók 700 ezer dolláros napi üzemeltetési költségei mellett.


A Vadászat a Vörös októberre film szerint egyszerű tengeralattjárót követni, hangosan énekelnek rajta


A tengeralattjáró-vadász felfegyverzéséről azért is esik kevés szó a Vice magazin szerint, mert a Pentagon autonóm fegyverekről szóló jelenlegi szabályozása emberi akcióhoz köti a halálos vagy súlyos sérülést okozó fegyvere bevetését. Azaz a gyilkos robotokat egyelőre nem szabad szabadon engedni.

Az egyre bátrabban nézelődő orosz tengeralattjáró-flotta követése mellett például aknamentesítési feladatokon is gondolkodik a DARPA. A 2016-ban kezdődő tengeri tesztek után kiderül, pontosan mire alkalmas az ACTUV.