Robin van Persie-t kitették a holland válogatottból

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Danny Blind szövetségi kapitány úgy véli, a 101-szeres válogatott csatár már nem elég fitt ahhoz, hogy a nemzeti csapatban szerepeljen.


A Telegraph című holland lap hétfői számában megjelent cikk szerint a Csehország elleni október 13-I Eb-selejtező volt Robin van Persie utolsó mérkőzése a holland válogatottban. Az előző vb-n bronzérmes csapat csak negyedik lett csoportjában a csehek, Izland és Törökország mögött, így lemaradt a jövő évi Európa-bajnokságról.

A lap szerint a válogatott gólrekorderének karrierjét tökéletesen leképezte a csehek elleni találkozó, ami nem az 50. találatáról, hanem a hatalmas öngóljáról lesz emlékezetes.

Van Persie-t Marco van Basten hívta meg először a válogatottba, még 2006-ban, majd ott volt a németországi világbajnokságon is. A 2010-es vb-ezüst megszerzéséből nem nagyon vehette ki a részét, négy évvel később viszont a Luis van Gaal vezetésével bronzéremig jutó csapat egyik alapembere volt, a címvédő Spanyolország elleni fejese a torna egyik legszebb gólja volt.

Van Gaal azonban már ekkor is jobban bízott Arjen Robbenben, így Van Persie-nek osztoznia kellett vele a csatárposzton az 5-3-2-es felállásban. A 2012-es Európa-bajnokságon ugyan ő szerezte csapata egyetlen gólját, ami persze kevés volt ahhoz, hogy a csapat ne utolsóként essen ki a csoportból.

Az aktuális Eb-selejtezőkön három gólig jutott (Lettország, Kazahsztán és Csehország ellen talált be 1-1 alkalommal), és a sorozat második felében már inkább Klaas-Jan Huntelaarnak szavazott bizalmat Danny Blind szövetségi kapitány – aki most meg is köszönte a Fenerbahcéban játszó Van Persie szolgálatait.