Robert Pires lett az 1998-as vb-győztes csapat utolsó mohikánja

Fotó: AFP / PUNIT PARANJPE

-

A 23-as keretből utolsóként a középpályás is bejelentette visszavonulását.


A 42 éves támadó középpályás utolsóként volt hivatalosan aktív az 1998-ban vb-győztes francia csapatból, igaz, több mint egy éve már nem játszott.


„Egyszer abba kell hagyni, ki kell mondani, hogy vége, és főleg át kell adni a helyet a fiataloknak. Az utolsó próbálkozásom Indiában volt" – utalt arra a játékos a beIN Sports csatornának nyilatkozva, hogy 2014 őszén az indiai Szuper Ligában, a Goa FC színeiben vállalt szerepet.


Szép sorban mind elköszöntek a játéktól


Pires átadásából szerezte az aranygólt David Trezeguet a 2000-es Eb-n az olaszok elleni döntőben.

Ő ugyan az utolsó visszavonuló az 1998-ban vb-aranyérmes csapatból, de nem ő lépett pályára legutoljára, mivel egykori játékostársa, Thierry Henry 2014 decemberében még játszott a New York Red Bull színeiben. Henry aztán gyorsan bejelentette visszavonulását, míg Pires csak most határozott erről hivatalosan.

Pires profi pályafutását a Metzben kezdte, majd az Olympique Marseille-ben futballozott, aztán az Arsenalban töltött szép éveket, a londoni csapattal kétszer nyert bajnokságot és háromszor FA Kupát. Később játszott a Villarrealban és az Aston Villában is.

A francia válogatottban 1996 és 2004 között 79 alkalommal lépett pályára, és 14 gólt szerzett. A csapattal 1998-ban hazai pályán világbajnok lett két évvel később pedig Európa-bajnoki címet ünnepelhetett.