Robbantással fenyegették Porosenko elnök csokigyárának boltjait

Fotó: Europress/AFP/Maxim Blinov / Europress/AFP/Maxim Blinov

-

Nem először fenyegetik meg a Roshent. Az államfő még nem adta el a céget.


Az ukrán katasztrófaszolgálat azt az üzenetet kapta, hogy „nagy robbanás lesz a Roshen vállalat minden árusító pontján, valamint központi hivatali épületében". A hatóságok ellenőriznek minden Roshen-csokoládékat árusító helyet Kijevben, és a katasztrófaelhárítás szakemberei addig a helyszíneken maradnak, amíg meg nem győződnek arról, hogy az adott helyszínen semmi sem fenyegeti az embereket - mondta Szvitlana Szvodolaha, a szolgálat szóvivője.

Az üzletekbe és árusítóhelyekre már kiküldték a nyomozócsoportokat bombakereső kutyákkal és műszerekkel.

A Roshen nem először kap hasonló fenyegetést, és eddig valamennyi hamisnak bizonyult. Ukrajnában sokan nehezményezik, hogy Porosenko még mindig nem adta el a vállalatot, pedig több mint két éve, amikor hivatalba lépett, ezt ígérte.


Gazdagabb lett

Porosenko neve is szerepel az offshore cégekről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott listán, és ez súlyos presztízsveszteséget okozott az elnöknek. Porosenko szerint éppen azért kellett offshore vállalatokat alapítania, hogy a Roshent eladja. Azt mondta, hogy a cégeket nem az adófizetés elkerülésére használta. Szerinte csak azért jöttek létre, hogy a Roshen irányítását a Rothschild banknak átadhassa, amely vevőt keres a vállalatra. A bank ezt megerősítette: az ukrán elnökkel a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő tartalmú szerződést kötöttek, és az államfő nem vesz rész a Roshen irányításában.

A Forbes-Ukrajina Porosenkót a hatodik helyre tette a leggazdagabb ukránok listáján. A lap szerint az elnök vagyona egy év alatt 100 millió dollárral nőtt, elérve a 858 millió dollárt.