Robbantásra készülhetett S. Ábel

Fotó: MTI/MTVA / Földi Imre

-

Előzetes letartóztatásba került S. Ábel, akit rablás előkészülete miatt fogtak el pénteken – mondta Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A férfit korábban elítélték azért, mert 2013-ban egy budapesti gyorsétteremben többször a levegőbe lőtt, előzőleg pedig joghallgatóként diáktársai megölésével fenyegetőzött.


Ezúttal robbantásra készülhetett S. Ábel – írja a 24.hu. A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint robbanóanyaggal visszaélés miatt indult büntetőügyben a gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el egy hónapra a Budai Központi Kerületi Bíróság. A végzés nem jogerős.

A bíróság szerint a gyanúsított júliusban úgy döntött, hogy robbanószert állít elő és beszerzi a robbanóanyag elkészítéséhez szükséges hozzávalókat. Folyamatosan kísérletezett a szerekkel, és elkészített egy, "megbízhatatlansága és veszélyessége miatt még engedéllyel sem előállítható" robbanószert. Az anyag alkalmas emberi élet kioltására, és ha felrobban, 3-5 méter sugarú körben okoz súlyos, maradandó sérüléseket. A robbanás közvetlen környezetében lévő anyagokból leváló úgynevezett másodlagos repeszek is okozhatnak halálos sérüléseket. A férfi az előállított anyagot egy erdős területen öntötte ki.

Titkos adatszerzéssel kiderítették, a férfi egy barátjával arról beszélt, hogy prostituáltakat kellene kirabolni. Bár a gyanúsított által részben előállított, részben előállítani tervezett robbanóanyag célja ismeretlen, a bíróság szerint nem kizárt, hogy a rabláshoz, de az is lehet, hogy véletlenszerűen kiválasztott emberek ellen akarta felhasználni az anyagot.

A gyanúsított büntetett előéletű, újabb bűncselekményét is büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Az aktuális eljárás rablás előkészülete miatt indult ellene: korábban beszerzett egy lőfegyvernek nem minősülő, de emberi élet kioltására alkalmas, működőképes muzeális pisztolyt, amelyet a rendőrség július elején lefoglalt tőle.

A férfit pénteken a TEK fogta el.