Robbantásra is készültek a barcelonai merénylők

Fotó: MTI/EPA/EFE / Quique García

-

Egy házban 120 gázpalackot talált a rendőrség.


A spanyolországi merényleteket elkövető terroristasejt több pokolgépes merényletet készített elő – mondta Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök. Egy alcanari házban 120 gázpalackot talált a rendőrség.

”Kezdünk tisztán látni, ezen a helyen készítették elő a robbanószerkezeteket, hogy több merényletet hajtsanak végre Barcelonában” – mondta. A szerda éjjel felrobbant alcanari házban talált maradványokból két embert azonosítottak már. A katalán rendőrfőnök szerint a ház bérlői robbanóeszközök készítésével kísérleteztek.

Trapero szerint a La Rambla sétálóutcán végighajtott kisteherautóban csak egyetlen ember volt, azt még nem tudják megerősíteni, ki volt a gázoló.

A rendőrfőnök nem zárta ki, hogy a barcelonai merénylet feltételezett elkövetője átszökhetett Franciaországba, bár erről nincs információjuk. A barcelonai és a cambrilsi merényletek után azonnal megerősítették a határellenőrzést.

A merényleteket elkövető terrorsejt 12 tagja közül "egyetlen ember, köztük a (ripolli) imán sem hozható összefüggésbe korábbi terrorcselekményekkel. Nincs konkrét bizonyítékunk arra, hogy az északnyugati Ripollban élő fiatalemberek egy csoportja miként radikalizálódott" – mondta a rendőrfőnök.

A családok nem tudták, hogy fiaik, testvéreik, unokatestvéreik terrorcselekményekben vettek részt és megdöbbentek, mert úgy tűnt, a fiatalok integrálódtak a társadalomba, volt munkájuk, autójuk és tanultak.

A rendőrség három bérelt furgont hozott kapcsolatba a terrorsejt fő alakjával. Valamennyit a 22 éves Junesz Abujakub bérelte hitelkártyával, és őt tartják a 13 halálos áldozatot szedő barcelonai gázolás feltételezett elkövetőjének. Abujakub szökésben van, folyik a hajtóvadásza utána. A rendőrök Ripoll és Manlleu térségére összpontosítanak hajtóvadászatukban.

A nyomozók feltételezik, hogy a gépkocsikat robbanóanyagokkal akarták megtömni, hogy nagyszabású támadást kövessenek el. A terv akkor változott meg, amikor az alcanari ház, ahol előkészítették a támadást, szerdán felrobbant.

Csütörtökön Barcelona központjában egy merénylő a gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt. 13-an meghaltak, és több mint 120-an megsebesültek. A gázoló elmenekült a helyszínről. Nyolc órával később Cambrilsban is gázolásos merényletet követtek el, a hét sebesült egyike később meghalt. A rendőrség Cambrilsban lelőtt öt terroristát, és egyikükről, Moussa Oukabirről feltételezték, hogy ő a barcelonai merénylet értelmi szerzője és elkövetője.