Robbantásos merényletek világszerte

Fotó: Europress/AFP/Khaled Kamal / Europress/AFP/Khaled Kamal

-

Legalább 31 halottja és több mint 90 sérültje van egy az északnyugat-kínai Urumcsiban csütörtökön végrehajtott robbantásos merényletnek . Egyiptomban, még szerdán hét rendőr és két civilt sebesítettek meg a támadók.


Kínában az autók, amelyekből robbanóanyagokat dobáltak ki, helyi idő szerint nem sokkal reggel 8 óra előtt hajtottak bele a tömegbe. A sérülteket kórházba vitték, az Urumcsi belvárosában lévő helyszínt lezárták, megerősítették a rendőri jelenlétet. A piac felől több helyről is gomolygó füst látható.

Kínában az elmúlt időben terrorcselekmények sorát követték el, két pályaudvari merényletben több tucatnyian meghaltak, több mint kétszázan megsérültek. Az ország több nagyvárosában fokozták a készültséget. A hatóságok szerint a támadók hszincsiangi szakadárok, vallási szélsőségesek.

Hszincsiangban hosszú évek óta fegyveres akciókkal, esetenként terrorcselekményekkel hívják fel magukra a figyelmet ujgur lázadók, olykor vallási fanatikusok is, illetve a terület elszakadását hirdetők. A muszlim vallású ujgur népcsoport tagjai - az északnyugat-kínai, körülbelül 21 milliós Hszincsiang-Ujgur autonóm terület őslakosai - jelenleg a terület népességének megközelítően 45 százalékát adják.


A magyar Külügyminisztérium megdöbbenéssel és felháborodással értesült a kínai robbantásos terrorista merényletről. A tárca mélységes részvétét nyilvánítja a terrortámadás áldozatai családjainak és őszinte együttérzését fejezi ki a sérülteknek és hozzátartozóiknak.  A közlemény emlékeztet rá, hogy a magyar kormány határozottan elítéli a terrorizmus minden formáját, és hangsúlyozza, hogy az ártatlan emberek ellen elkövetett terrorcselekmények minden körülmények között elfogadhatatlan és súlyos bűncselekmények.


Egyiptomban egy gyerek és több rendőr is megsérült

Az egyiptomi Színai-félsziget fővárosában, el-Arisban történt szerdai támadás célpontja a rendőrség egyik páncélozott járműve volt a belvárosban. A detonációt követő pánikban egy gyerek is megsérült. A merénylet tűzpárbajjal folytatódott, de a merénylőknek sikerült elmenekülniük. A rendfenntartó erőket dzsihádista, "szent háborút" folytató fegyveresek támadják rendszeresen Egyiptomban, arra hivatkozva, hogy a hatóságok véresen elnyomják a hatalmától megfosztott, iszlamista elnök, Mohamed Murszi híveit. A támadások többségét a Színai-félszigeten követik el, ahol erős támaszuk van ezeknek a felkelő csoportoknak, de a dzsihádisták Kairóban és a Nílus-deltájában is aktívak. Akcióik tavaly júliusa - Murszi megdöntése - óta mintegy ötszáz ember halálát okozták.