Robbantás és lövöldözés egy afgán bíróságon

Fotó: AFP / NOORULLAH SHIRZADA

-

Felrobbantotta magát egy tálib öngyilkos merénylő szerdán egy bíróság bejáratánál Afganisztánban, majd az épületbe behatoló három társát tűzharcban agyonlőtték afgán biztonsági erők. A merényletben a támadókon kívül hatan vesztették életüket.


Szakértők szerint a támadás jelzi, hogy az afganisztáni tálibok új vezetőjük, Hajbatullah Akhundzada molla irányítása alatt is folytatják az afgán hatalom elleni küzdelmüket. A szerdai merénylet a fővárostól, Kabultól 150 kilométerre délnyugatra fekvő Gazni városában, a fellebbviteli bíróságnál történt.


Megtorlásnak szánták

A védelmi minisztérium közleménye szerint egy rendőr és öt civil halt meg a támadásban, valamint tizenhárman megsebesültek. Az akciót hat tálib harcos kivégzésének megtorlásaként hajtották végre - mondta Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője.

Előző nap három távolsági kisbusz legalább 10 utasát gyilkolták meg szélsőséges iszlamista tálibok, mintegy harminc embert pedig túszul ejtettek Kunduz tartományban. Egy helyi rendőrfőnök becslései szerint további nyolcan lehetnek még fogságban.


Megállítják a kocsikat

A tálib fegyveresek becslések szerint 40-60 ezren lehetnek. Azokon a területeken, amelyeket ellenőrzésük alá vontak, gyakran megállítják a járműveket, ellenőrzik az utasok és a sofőrök személyazonosságát. Azokat, akik szerintük az afgán kormánynak dolgoznak, illetve az etnikai és vallási kisebbségek képviselői, kivégzik vagy túszul ejtik.