Robbanószereket találtak a kaliforniai mészárosok lakásában

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

A kaliforniai San Bernardinóban egy karácsonyi partin lövöldöző és 14 ember halálát okozó két támadó fegyverek és robbanószerek egész arzenálját tárolta a lakásukban.


Rengeteg lőszer, sok fegyver, egy rakás robbanószerkezet – ez fogadta a rendőröket, amikor a San Bernardino-i Inland Regionális Központjának egyik épületében történt lövöldözés és a támadók megölése után azok lakásába jutottak. Ez azt sejteti, hogy a 28 éves Syed Rizwan Farook és a 27 éves Tashfeen Malik készültek egy támadás végrehajtására, de a rendőrök egyelőre nem tudják megmondani, hogy mi motiválhatta a merénylet kivitelezésére a párost – írja a BBC.


A San Bernardino-i rendőrfőnök, Jarrod Burguan szerint a nyomok arra utalnak, hogy Farook és Tashfeen valójában egy másik támadásra készültek.


„Nyilvánvalóan egy küldetésről van szó. Ezt tudjuk. De nem tudjuk, mi volt a küldetés célja. Nem tudjuk, hogy ez (a konferenciateremben tartott karácsonyi esemény) volt-e az eredeti célpont vagy csak történt valami, ami kiváltotta belőle (Farookból), hogy hirtelen meggondolásból cselekedjen.” – nyilatkozta David Bowdich az FBI munkatársa.


Szerdán, helyi idő szerit délelőtt 11 órakor két fegyveres támadt ünneplő emberekre a kaliforniai San Bernardino Inland Regionális Központjának egyik épületében. A konferenciateremben éppen egy külsős rendezvény – a megye közegészségügyi osztálya dolgozóinak karácsonyi ünnepsége zajlott, amin az egészségügyi szakértőként dolgozó Farook is részt vett.

A lövöldözésben legkevesebb 14 ember meghalt, 17-en pedig súlyos sérüléseket szenvedtek, a teremben elhelyezett robbanószerkezeteket később szakemberek ártalmatlanították. A pár a lövöldözés után egy terepjáróval menekült el. Órákkal később, hosszas üldözés után haltak meg a rendőrökkel vívott tűzharcban.

Farook és Malik nagyjából 76 lőszert, a rendőrök 380-at használtak el.