Robbanások voltak egy cseh gépipari üzemben

-

Robbanóanyagokat és gázpalackokat is tárolnak az épület egy részében.


Legalább tucatnyian megsérültek a kelet-csehországi Policka kisváros gépipari üzemében bekövetkezett robbanássorozatban. A gyár nagyobbik részét különböző cégek használják raktárként. A sérültek közül kettőnek életveszélyes az állapota, további két ember súlyos égési sérüléseket szenvedett, a többiek könnyebben sérültek meg, köztük négy tűzoltó is.

Több tűzoltóegység, két mentőhelikopter és mentőkocsik is érkeztek a helyszínre, de nem tudtak a raktár közelébe férkőzni, mert órákkal az első robbanás után is szinte folyamatosan kisebb-nagyobb detonációk hallatszanak odabentről, egy nagy csarnokból, ahol egyebek között robbanóanyagokat és gázpalackokat tartanak. Az üzemben dolgozókat evakuálták és a rendőrség lezárta az egész környéket.

Nemrég volt már hasonló szerencsétlenség a raktárban: 2015 szeptemberében felrobbant 320 tonna lőpor. A hatalmas detonáció több mint ötven méterre röpítette a csarnok acélelemekből készült tetejét. A környékbeli lakosok már évek óta követelik, hogy a hatóságok zárják be az üzemet, vagy legalább szigorúbban ellenőrizzék az ott veszélyes anyagokat tároló cégeket.