Öngyilkos merénylő robbantott Isztambul központi terén, sok halott

Fotó: ANADOLU AGENCY / VELI GURGAH

-

Isztambul turisztikai központjában, a Sultanahmet téren történt a nagy erejű robbanás kedd reggel. A török elnök szerint terrortámadás történt, az öngyilkos merényletet egy szíriai követte el, a miniszterelnök közben bejelentette: az Iszlám Állam egyik tagja volt a merénylő. A hivatalos jelentések szerint legalább tízen meghaltak és tizenöten megsérültek. A Telegraph szerint egy nő követte el a merényletet.


Többségében külföldi áldozatai vannak a kedd délelőtt elkövetett öngyilkos merényletnek. Kiderült, hogy a 10 halálos áldozat többsége német - ezt a török miniszterelnök közölte Angela Merkel német kancellárral. A DPA német hírügynökség török kormányzati forrásból úgy értesült, 9 német vesztette életét. A török Dogan hírügynökség korábban csak a sérültekről írt: aszerint hat német, egy norvég és egy perui és egy dél koreai is megsérült, utóbbi könnyebben. Az isztambuli magyar főkonzulátus magyar áldozatról nem tud.

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan a válságtanácskozás után bejelentette: egy szíriai származású ember követte el az öngyilkos merényletet, amelyet terrortámadásnak nevezett. Korábban török hivatalnokok az Iszlám Államot emlegették. Olyan hírek is elterjedtek, hogy az öngyilkos merénylő egy nő volt.

Közben kiderült, a merénylőt maradványai alapján azonosították, most a kapcsolatait vizsgálják. Bár a török elnök fiatal szír támadót említett, egy török újság a Dogan hírügynökségre hivatkozva azt közölte, a szaúd-arábiai születésá Nabil Fadlı követte el a merényletet - írja a Telegraph.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök közben bejelentette: az Iszlám Állam külföldi tagja követte el az öngyilkos merényletet.



A merényletet a Sultanahmet térnél, Isztambul egyik legfontosabb turisztikai célpontjánál hajtották végre, a helyszínhez közel van hozzá több látványosság, így a Kék Mecset, a Hagia Sophia és a Nagy Bazár is.

Egy éppen munkába igyekvő szemtanú különös, ijesztő hangot hallott, majd robbanás rázta meg az óvárost. Egy közelben dolgozó nő a Reutersnek azt mondta, a robbanás nagyon hangos volt, sokkolta őket.

„Kirohantunk, és szanaszét heverő testrészeket láttunk.”



Felvétel a helyszínről


A robbanás helyszíne


A jelentések szerint a robbanás olyan erejű volt, hogy a távolabbi városrészekben is lehetett hallani.



Az élő közvetítés