Robbanás volt az amerikai követségnél Kijevben

Forrás: MTI/AP/Marko Drobnjakovic

-

Az ismeretlen támadó senkit sem sebesített meg.


Az ukrán rendőrség szerint éjfél után öt perccel érkezett bejelentés a robbanásról. A helyszínelés során megállapították, hogy egy ismeretlen támadó robbanószerkezetet dobott a követség területére. A rendőrség terrorcselekménynek minősítette az esetet. Okszana Bliscsik, az ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szóvivője annyit közölt, hogy a vizsgálatot a titkosszolgálat végzi. A követség munkáját nem függesztik fel az incidens miatt. Ukrajna és az USA között jók a kapcsolatok, semmilyen vita nem terheli viszonyukat.

Március végén az ország nyugati részében, Luckban ismeretlenek gránátvetővel lőttek a lengyel főkonzulátusra. A támadásban senkinek sem esett baja, az épület ablakai betörtek, és egy darabon beszakadt a tetőszerkezet. Az elkövetőket nem fogták el.

Az SZBU szerint egy bizonyos Mikola Dulszkij, a Nazsdak (dörzspapír) radikális csoport Oroszországban bujkáló vezetője tervelte ki a merényletet az orosz titkosszolgálatok megrendelésére. Kijev szerint a lengyel külképviselet elleni támadás célja az volt, hogy megrontsák Ukrajna és Lengyelország viszonyát.

Kijevben tavaly márciusban tűzijáték-rakétákat dobtak be a kijevi orosz nagykövetség hátsó udvarába. Senki sem sérült meg, az incidenst garázdaságnak minősítették. Aznap az Oroszországban fogva tartott Nagyija Szavcsenko szabadon engedéséért tüntetők tojásokkal és kövekkel dobálták meg a külképviseletet, de nem tettek kárt az épületben.