Robbanás volt a szerb miniszterelnök koszovói látogatásának helyszínén

-

Robbanószerkezetet dobtak, valamint automata fegyverrel rálőttek a koszovói Zubin Potokban arra a csarnokra, ahol a tervek szerint Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök tart a nap folyamán kampányrendezvényt. Senki nem sérült meg, de a támadást terrormerényletnek minősítik.


A robbanás hajnali időpontjában az épületben csak néhány ember tartózkodott, ők a rendezvény előkészületein dolgoztak, senki nem sérült meg az incidensben. A rendőrség még helyszínel, fokozták a biztonsági intézkedéseket.


Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője szerint terrorcselekményről van szó, amelyet több ismeretlen személy követett el.

Az április 24-i előre hozott parlamenti választások kampányában ezúttal a politikusok nem foglalkoznak kiemelten Koszovó helyzetével, ám a kampány során a legtöbb pártvezető, illetve vezető politikus általában ellátogat Koszovóba. Aleksandar Vucic vasárnapi koszovói kampányhelyszínén, az északnyugati Zubin Potokban a lakosság nagy részét szerbek alkotják.


Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt továbbra sem hajlandó elismerni, így a választási kampányt az egykori déli, főként albánok lakta tartományra is kiterjesztik. Szerbia indoklása szerint mindaddig, amíg az Európai Unió nem egységes a kérdésben, Belgrád sem kényszeríthető a függetlenség elismerésére. Szerbián kívül Oroszország és Kína, illetve öt európai uniós tagállam – Spanyolország, Szlovákia, Románia, Görögország és Ciprus – sem tartja független országnak Koszovót.