Robbanás a londoni metrón – a rendőrség szerint terrortámadás volt

Fotó: AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS

-

Többen égési sérüléseket szenvedtek, néhányan pedig akkor sérültek meg, amikor a pánikba esett tömeg menekülni kezdett.


A Scotland Yard terrorcselekménynek minősítette a londoni metróban történt robbatást. Az első jelentések szerint nincsenek súlyosabb sérültek. A District Line vonal délnyugati elágazásának Parsons Green nevű felszíni állomásánál szemtanúk beszámolói szerint kisebb robbanás történt az egyik metrószerelvényen a reggeli csúcsforgalom idején.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka azt mondta: 18 embert szállítottak kórházba, többségüket égési sérülésekkel, de egyikük állapota sem súlyos. Többen akkor szenvedtek könnyebb zúzódásos, horzsolásos sérüléseket, amikor a tömeg pánikszerűen igyekezett elhagyni a kis területű állomást a szűk lépcsőkön.

Rowley szerint házi készítésű szerkezet lépett működésbe a metrókocsiban. Rowley nem válaszolt érdemben a kérdésre, hogy őrizetbe vettek-e bárkit az incidens után.

Neil Basu, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese és országos terrorelhárítási tevékenységének koordinátora közleménye nem robbanásról, hanem tűzről szólt, és hangsúlyozta, hogy egyelőre nem ismert a metrószerelvényen támadt tűz oka. Az incidenst a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága vizsgálja.

A médiában megjelent egy fotó egy zacskóba csomagolt, fehér, festékes vödörnek tűnő tárgyról, amely a szerelvény egyik ajtaja mellett kisebb lánggal égett és füstölt.

Theresa May miniszterelnök péntek délutánra összehívta a brit kormány válsághelyzeti tanácskozótestületét.

Sadiq Khan, polgármester szerint London soha nem hagyja, hogy a terrorizmus megfélemlítse vagy térdre kényszerítse. Khan is részt vesz a COBRA ülésén.

A District Line szolgálja ki a tenisztornáiról híres Wimbledon városrészt is. Az incidens Wimbledontól négy megállónyira, a belváros felé vezető vonalon történt a reggeli csúcsforgalomban. A District metróvonalat egyelőre lezárták a wimbledoni végállomás, illetve a vonal legnagyobb csomópontja, a több más metróvonalat és elágazást is kiszolgáló Earl's Court állomás között. A 400 kilométeres, tizenkét fővonalból és számtalan elágazásból álló londoni metróhálózat többi vonalán pénteken zavartalan volt a forgalom.

Legutóbb 2005. július 7-én történt súlyos terrorcselekmény a londoni metróban: akkor három öngyilkos merénylő három metrószerelvényt. Negyedik társuk egy londoni városi buszt robbantott fel. Abban a merényletsorozatban 52-en meghaltak, a sérültek száma meghaladta a hétszázat. A 2005-ös merénylet után a teljes londoni metróhálózatot azonnal lezárták.

A pénteki incidens március vége óta az ötödik terrorcselekmény Nagy-Britanniában. Március 22-én egy magányos támadó bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki életét vesztette. Ennek a merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte.

Májusban egy manchesteri popkoncert helyszínén öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve.

Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. Ebben a támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek. A kiérkező fegyveres rendőri egység a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.

Néhány nappal később egy angol férfi furgonjával az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé hajtott. A merényletben egy ember meghalt, kilenc sérültet kórházba vittek.

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben.