Robbanás volt a floridai űrközpontban

Fotó: @KRISN99 / Twitter / A Kennedy Űrközpont egyik munkatársának felvétele a robbanásról

-

A SpaceX szombaton egy izraeli műholdat állított volna pályára.


A SpaceX kilövőállásánál, a floridai Cape Canaveralban lévő űrközpontban felrobbant egy rakéta. A NASA szerint a kereskedelmi űrrepüléssel foglalkozó vállalat rutinpróbát hajtott végre pilóta nélküli rakétáján a szombatra tervezett kilövés előtt.

A robbanás erejétől a kilövőállástól több kilométerre is megremegtek az épületek, és utána perceken át több kisebb robbanást lehetett hallani, közben fekete füst borította el az égboltot.

A SpaceX rakétája a tervek szerint a hétvégén egy izraeli műholdat állított volna pályára.

A robbanásban senki sem sérült meg - írja a CNN.


A robbanás a 40-es kilövőálláson történt. Ez az amerikai légierő tulajdonában van, és a SpaceX bérli a helyszínt. 2010 óta 25 rakétát lőttek fel innen. Főként az ISS űrállomásra szállítottak utánpótlást, illetve műholdakat állítottak pályára. A SpaceX eddig nem vitt embert az űrbe, bár van egy szerződése a NASA-val arról, hogy a jövőben az amerikai űrhajósokat is szállíthatja.

Műszaki hiba miatt tavaly már felrobbant egy rakétájuk. A SpaceX több járművét akkor veszítette el, amikor egy tengeri platformon próbáltak landolni az űrből visszatérő, többször is felhasználható rakétákkal.