A lakosság segítségét kérik a robbanás ügyében nyomozó rendőrök

Forrás: Origo

-

Két rendőr sebesült meg a budapesti robbanásban. A környéket lezárták. A Nemzeti Nyomozó Iroda felhívást intézett a lakossághoz.


A Király utca és az Oktogon között egy lakóházban volt a robbanás – írja a Blikk. A Király utca és a Teréz körút kereszteződésénél álló egyik épület földszinti üzlethelyiségében történt a robbanás, ablaküvegek törtek ki. A BRFK két gyalogos járőre sérült meg, őket kórházba szállították. További sérültek nincsenek – írja a police.hu.

A rendőrség szerint a robbanás eredete egyelőre ismeretlen. A rendőrség megkezdte a helyszíni szemlét, tanúkutatást és adatgyűjtést végez. A helyszíni és szakértői vizsgálatok, valamint az anyagi kár felmérése folyamatban van.

Az állami tévé információi szerint a sérültek állapota súlyos.

Az Indexnek ezt írta Árpád nevű olvasójuk: „Az épület előtt mentünk a fiammal autóval, amikor a robbanás történt, láttam!!! Azonnal megálltam, és odarohantam, és két egyenruhás volt a földön. Azt nem tudom, hogy rendőrök vagy közteresek voltak, de az egyik cb-rádión kért segítséget, és 2 percen belül jöttek a rendőrök. A másik egyenruhás egy fiatal lány volt, nem mozdult, törmelékek borították a feje sérülhetett meg, mert nagyon vérzett.”A detonáció olyan hangos volt, hogy beleremegtek az épületek is – írja az Index. A Hvg.hu-nak egy szemtanú azt mondta, hogy a helyszín melletti bárban ült, amikor robbanást hallottak. Pánikszerűen kezdett el mindenki rohanni. Mindenhol füstöt láttak, és egy földön fekvő embert.

A robbanás utáni pillanatokról a Twitteren is vannak videók.A robbanás környékét lezárták. Tűz nem keletkezett, a fővárosi hivatásos tűzoltók vizsgálják az érintett épületet, munkájukat a helyszínen a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja.A videó készítője kis idő után korrigált: „nem biztos, hogy terrortámadás volt”. A felnőtt filmekben szereplő twitterező később a rendőrökre hivatkozva az írta, hogy „valószínűleg gáz” robbanhatott.A helyszínen rengeteg rendőr van, szalaggal zárják le a Nagykörút érintett szakaszát. Sok csapatszállító rendőrségi kisbusz érkezett, és a rendőrök kiürítik az összes szórakozóhelyet a körúton az Oktogon és a Blaha Lujza tér között. A Zeneakadémia épületét is kiürítették – jelentette az MTI. A Király utcában is kordonokat állítottak fel.Egy külföldi turistát azután sem engedtek be a lezárt területre, hogy elmondta, életmentő gyógyszereket szed. Inkább mentőt hívtak hozzá. A területen egyre több a civil ruhás rendőr is.A robbanás közvetlen közelében álló házat kiürítik, a lakóknak azt mondták, ma már biztosan nem tudnak hazamenni, ezért több napi ruhát vigyenek magukkal – írja a Hvg.hu. A lap szerint a helyszínen a rendőrök nem adtak bővebb tájékoztatást arra hivatkozva, hogy bűncselekmény történhetett.

A BRFK mellett a tűzszerészeket és a Készenléti Rendőrség egységeit is látni a helyszín közelében.A helyszínen legalább 20 rendőrautót, 2 tűzoltóautót és 1 mentőautót láttak, a környéket kétutcányi távolságig lezárták. A körúton a villamospótló buszokat sem engedik át.

Az Index szerint a robbanás környékén több szög is látható a földön. Ádám nevű olvasójuk ezt írta: „Itt lakok a szomszéd házban, itt is éreztük az óriási robbanást. Azonnal kinéztem az ablakon és civil ruhás rendőrök már rohantak a robbanás felé. Pár perc múlva már nyüzsögtek a rendőrök, érkeztek a mentők és tűzoltók. Lementünk de a rendőrök nem voltak a helyzet magaslatán jobbra balra cikáztak ordibáltak, megafon nuku hogy tájékoztassák a népet hogy mi a tényállás. A köztük folyó beszélgetést hallottam abban volt szó valami táskáról, és láttam egy testet ami a ház oldalánál feküdt, mellette a házfal is megomlott. A túl oldalt közlekedő kettő autó vezetőoldali szélvédő mindkettőnél betört. Több kis horpadás volt mind két autón. A taxisnak a lámpájában egy 50-es szög volt belefúródva, és a nyaka is megsérült."


Király utca, rendőrség, útlezárás, helyszínelés, szeg


A fotón látszik, hogy a helyszínelők is megjelöltek egy szöget.


Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz. A rendőrség kéri, hogy jelentkezzen, aki a cselekmény helyszínén vagy annak közelében tartózkodott, illetve aki a cselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik.