Négy tűzszerész halt meg a hortobágyi robbanásban

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Egy második világháborús bomba robbanhatott fel.


Négy tűzszerész meghalt, egy pedig megsebesült a Hortobágyi Nemzeti Parkban, a volt bombázótéren történt robbanásban. Az elsődleges adatok szerint egy második világháborús bomba robbanhatott fel, Nádudvar közelében - mondta Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. A helyszíni szemle tűzszerész szakértők, ügyészek bevonásával tart.

A Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében lévő területen az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei mentesítési feladatokat láttak el - írja közleményében a HM. „Az egyik robbanótest hatástalanítása közben eddig tisztázatlan okból felrobbant."A súlyosan megsérült tűzszerészt a MH Egészségügyi Központba szállították. A honvédelmi tárca szerint a hozzátartozókat értesítették a tragédiáról. A helyszínen tartózkodó vezérkari főnök elrendelte az eset azonnali kivizsgálását.

Az ügyészségi szóvivő szerint a rendőrség közigazgatási eljárás keretében fogja vizsgálni a történteket. Az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság lesz az illetékes.Az egykori lőtér aknamentesítését évekkel korábban elkezdték, és nemrég újabb lendületet kapott a folyamat - írja a Blikk. A komolyabb munkálatok tavaly kezdődtek, és a mentesítés csaknem 3 és félmilliárd forintba kerül. A nemzeti parkban 4100 hektárt néznek át, és felszámolják a veszélyes maradványokat, így a korábbi hadi célú épületeket és a föld alatt rejtőző robbanószerkezeteket is.