Legalább 20 halottja van az ankarai robbantásnak

Fotó: MTI/EPA / STR

-

Egy katonai konvojt ért terrortámadás, néhány sarokra a török parlament épületétől. Bekir Bozdag miniszterelnök-helyettes Twitter-oldalán azt írta, hogy a támadás terroristák merénylete volt.


Az esti órákra 28-ra nőtt a szerdai ankarai robbantásos merénylet halálos áldozatainak száma – közölte a török kormányszóvivő. Az egészségügyi miniszter korábbi közlése szerint a sebesültek száma hatvanegy. Többen a kórházban haltak bele sérüléseikbe. A merénylet délután történt, feltehetően gépkocsiba rejtett pokolgépet hoztak működésbe. A török vezérkar megerősítette, hogy terrortámadás történt, a merénylők öt, katonákat szállító buszt vettek célba, amelyek éppen megálltak a piros lámpánál. A járművek közül kettő súlyosan megrongálódott.

A detonáció a parlamenttől, a kormányzati épületektől és a török hadsereg vezérkarának főhadiszállásától nem messze történt, a török főváros Cankaya nevű kormányzati negyedében. A tévécsatornák által közvetített felvételeken nagy tüzet és számos mentőautót, Ankara egén pedig füstfelhőt lehetett látni. A tűzszerészek később ellenőrzött körülmények között felrobbantottak egy gyanús csomagot.

Török biztonsági források szerint a jelek arra utalnak, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezetet áll a terrortámadás mögött. Más biztonsági források a főként kurdok lakta Délkelet-Törökországban viszont úgy vélik, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet emberei voltak a tettesek. Bekir Bozdag miniszterelnök-helyettes Twitter-oldalán egyelőre annyit írt, hogy a támadás terroristák merénylete volt.

A detonáció a parlamenttől, kormányzati épületektől és a török hadsereg vezérkarának főhadiszállásától nem messze történt a török főváros Cankaya nevű kormányzati negyedében. Egyes szemtanúk szerint viszont a pokolgépet nem gépkocsiba, hanem egy szemeteskukába rejtették a katonai létesítményhez vezető úton. „Hatalmas robbanást hallottam. Füst volt, és egy erős szag annak ellenére, hogy több sarokra voltunk onnan” – mondta egyikük.

Ahmet Davotoglu török miniszterelnök a robbanást követően lemondta tervezett utazását Brüsszelbe, ahol uniós tagállamok vezetőivel tanácskozott volna, elsősorban a migrációs válság kezeléséről.