Robbanás rázta meg Kijevet

-


Nagy erejű robbanás történt az ukrán parlament épületénél Kijevben hétfőn, nem sokkal azután, hogy törvényhozás első olvasatban elfogadta a decentralizációs alkotmánymódosítást. A robbanásban mintegy harmincan megsebesültek, köztük rendőrök és valószínűleg újságírók is –a TASZSZ orosz hírügynökség szerint, akik azt is írták, hogy a mentők nem győzik a munkát, a sebesültek elszállításába rendőrségi járőrgépkocsik is bekapcsolódtak.


Az eddigi információk szerint a tüntetők valamilyen robbanószerkezetet dobtak a rendőrsorfalba, legalább tíz rendőr sebesítve meg a helyi hatóságok közlése szerint. A rendőrök láb-, kéz-, szem- és fejsérüléseket szenvedtek, egyiküknek a detonáció térdből letépte az egyik lábát.


A BBC szerint a tiltakozók és a rendőrök összecsaptak, miután előbbiek megpróbálták lebontani a parlamentet körülvevő kerítést. A rendőrök könnygázzal válaszoltak rá.

Az alkotmánymódosítás szerint több hatalmat adnak az oroszbarát lázadók által uralt területeknek. Luhanszkban és Donyeckben most is egy nagyon törékeny tűzszünet van érvényben. A lázadók és az ukrán erők múlt héten abban állapodtak meg, hogy szeptember elsejétől véget vetnek az egyre gyakoribbá váló erőszakos cselekedeteknek, hogy a gyerekek nyugodtan járhassanak iskolába.