Robbanás rázta meg Ankarát

Fotó: ANADOLU AGENCY / AYKUT UNLUPINAR

-

A februári katonai konvojt ért támadás után ismét robbanás volt a török fővárosban.


A török főváros Kizilay negyedében történt robbanás. Az NTV török televízió legkevesebb 27 halottról és 75 sérültről tud.

A kormányzó tájékoztatása szerint a robbanószerrel megrakott gépkocsit a város központjában lévő Kizilay tér mellett repítette levegőbe egy öngyilkos merénylő. A Dogan török hírügynökség jelentése szerint a robbanószerrel megtömött autó akkor robbant fel, amikor a tér egyik buszmegállójában hátulról belerohant az egyik buszba.

A detonáció olyan hatalmas erejű volt, hogy két és fél kilométerre is hallották és látták a helyszín felett gomolygó füstöt. A helyszínre sok tűzoltót és mentőt vezényeltek.

A teret a hatóság lezárta attól tartva, hogy második robbanás követheti az elsőt.

Szemtanúk szerint a robbanás a központi buszpályaudvar közelében történt, számos minisztériumi épület szomszédságában. Néhány jármű kigyulladt.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök az eseményt követően rendkívül ülésre hívta össze a biztonsági tanácsot.Egyelőre semmilyen szervezet nem vállalta magára a terrortámadás elkövetését.


Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége a török kormányra hivatkozva éppen két nappal ezelőtt adott ki egy figyelmeztetést, miszerint terrortámadás történhet a török főváros központjában. A nagykövetség ezért arra kérte az amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék az esetleges terrortámadás környékét is.

Tavaly október óta ez már a harmadik merénylet, amely a török fővárosban történt. Múlt hónapban egy katonai konvojt ért támadás, 28-an meghaltak.