Robbanás az osztrák gázterminálon – sok a sérült

Fotó: AFP/APA / EINSATZREPORT

-

Leállt a szállítás, a robbanás okát vizsgálják.


Robbanás volt Alsó-Ausztriában, a legjelentősebb osztrák földgázelosztó terminálon. Egy ember meghalt, 18 megsérült. A robbanás után tűz keletkezett a létesítményben. A terminál közel van a szlovák határhoz, Pozsonytól mintegy 30 kilométerre északnyugatra található.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki tűzoltók, mentők és rendőrök. A terminál szóvivője szerint a tüzet sikerült eloltani. A mentési munkálatok mellett vizsgálják a robbanás lehetséges okát is. Egy rendőrségi helikopter ebből a célból felvételeket készít a helyszínről.

A földgázelosztó terminált leállították, jelenleg üzemen kívül van – mondta Armin Teichert, az osztrák földgázszállító hálózat üzemeltetője, a Gas Connect Austria szóvivője.

Az Eustream szlovák gázvezeték-üzemeltető szerint a robbanás miatt leállították a Baumgartenbe irányuló szállítmányokat. A vállalat szóvivője szerint az eset nincs hatással a szlovákiai földgázkészletekre. A robbanás után jelentősen csökkent az Oroszországból a baumgarteni terminálra érkező földgáz mennyisége: a naponta megszokott 116 millió köbméter helyett ez a mennyiség 16 millió köbméterre zuhant.

A baumgarteni terminál a legnagyobb földgázelosztó Ausztriában. Oroszországból, Norvégiából és más országokból érkezik ide a földgáz, amelyet a terminálról szállítanak tovább Ausztrián belül, valamint Magyarországra, Horvátországba, Szlovéniába, Franciaországba, Olaszországba és Németországba. Innen indul ki több gázvezeték is: a transz-ausztriai TAG, a nyugat-ausztriai WAG és a magyar-osztrák HAG. A Nyugat-Európába irányuló orosz földgázszállítmányok mintegy harmadának célba juttatását a baumgarteni terminálon keresztül bonyolítják.