Magára kötötte a csőbombát a New York-i merénylő

Fotó: AFP / BRYAN R. SMITH

-

Négyen sérültek meg, a legsúlyosabban a támadó. Állítólag arra utalt, hogy az Iszlám Állam nevében akart robbantani.


Terrorizmus kísérletének nevezte a New York-i robbantást Bill de Blasio polgármester és James O'Neil rendőrparancsnok. A robbanás a Times Square közelében történt.

A merénylő, a 27 éves Akayed Ullah egy kezdetleges csőbombát kötözött magára, ám a robbanószerkezet – a feltételezések szerint – véletlenül működésbe lépett. A robbanásban négyen sebesültek meg könnyebben, a legsúlyosabb sérüléseket Ullah szerezte, megégett a hasa és mindkét keze. A három másik áldozat csak könnyebb sebesüléseket szenvedtek, állapotuk stabil.

A bangladesi származású merénylő Brooklynban él. A rendőrök őrizetbe vették, és azt próbálják megállapítani, hogy valóban az volt-e a szándéka, hogy terrortámadást hajtson végre a csőbombával. A férfi egyelőre csak utalt arra, hogy az Iszlám Állam nevében akart robbantani.

A robbanás helyi idő szerint reggel 7:30-kor következett be, New York egyik legforgalmasabb részén. A Port Authority buszpályaudvart kiürítették és lezárták, ahogy nyolc metróvonalat és Times Square körüli összes utat is.

New Yorkban november 1-én követtek el terrortámadást az Iszlám Állam nevében. Az üzbég származású, 29 éves Sayfullo Habibullaevic Saipov egy bérelt kisteherautóval a WTC közelében a bicikliútra hajtott, és gyalogosokat, kerékpárosokat gázolt el. Nyolc embert ölt meg és tizenegyen súlyosan megsérültek.

A Szíriában és Irakban vereséget szenvedett Iszlám Állam arra szólította követőit, hogy a nyugati államokban kövessenek el támadásokat.