Ritka antilopok migráltak Magyarországra

Fotó: Manuel Cohen / Manuel Cohen

-

A Szaharából szinte eltűntek, két példány Csehországból érkezik.


Két núbiai addax antilopot (Addax nasomaculatus) szállítottak kedden a közép-morvaországi Olmützből a Nyíregyházi Állatparkba. A 2 és fél éves Lentilkának és Vanilkának egy nemzetközi védelmi program keretében találtak új lakhelyet. Olmützben még 7 egyed maradt. Lentilkát és Vanilkát kedd délelőtt deszkából készült ketrecekbe terelték. A szállítók szerint a mintegy 600 kilométeres utazás nem zavarja majd az állatokat.

„Az olmützi állatkert 1987 óta tenyészt addax antilopokat, amelyek természetes környezetükben, az afrikai Szaharában kihalófélben vannak. Ma már csak a sivatag néhány részén van belőlük egy-egy kisebb-nagyobb csorda” – mondta Karla Brecková, az állatkert szóvivője.

A veszélyeztetett addax antilopokat néhány európai állatkertben – köztük az olmütziben is – tenyésztik, és időnként több példányt visszaengednek a vadonba. Brecková szerint ezt tette már többször az olmützi állatkert is, és az antilopok adaptációjával nem voltak problémák.

A nyírségi állatkert több mint tíz éve tartja és tenyészti ezt az antilopfajtát – mondta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője. A beltenyésztés elkerülése érdekében az Európai Fajmegőrzési Program igyekszik folyamatosan cserélni az állatokat. A most érkező két fiatal egyed az eddig Nyíregyházán élő két nőstényt váltja a tenyésztésben. A fiatal állatok egy hónapig karanténban lesznek, ezután engedik össze őket a többi állattal.

Az addax hajdan egész Észak-Afrikában jelen volt, azonban mára a Szaharától északra eső területekről kipusztult, és a sivatagtól délre élő állomány is kis létszámú, elszigetelt populációkra szakadt. Ma addaxszal Csád, Mali, Mauritánia, Niger és Szudán területén találkozhatunk, azonban előfordulása ezeken a területeken – az állat hosszú vándorlásokra való hajlama és az adatok bizonytalansága miatt – inkább csak valószínűnek tekinthető.