Risztovval egy akaratbomba érkezett Debrecenből Kőbányára

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

Turi György szerint „eltökéltségben is olimpiai bajnok” a tíz év után újra nála készülő Risztov Éva, aki rengeteget dolgozva készül Rióra.


Turi György elégedetten számolhatott be a hozzá tíz év után visszatérő Risztov Éva fizikai állapotáról, miután a kazanyi világbajnokságot követően újra edzésbe állt a 10 km-es nyílt vízi úszásban riói kvótát szerző olimpiai bajnok úszó megkezdte az edzéseket.

„Kellemes meglepetés ért, amikor megismerkedtem a terhelésdiagnosztikai tesztek mutatóival, amelyekből az derült ki, hogy Éva a kazanyi világbajnokság után sem eresztett le, pedig másfél hónapon át nyugodtan lazsálhatott volna. Önmagában már ennek is nagyon örültem, de a fizikai felmérés eredményeinél is többet jelentett – és jelent most is – a számomra az a hallatlan eltökéltség, amit a szavaiból kiolvasok és az edzésmunkáját nézve nap mint nap tapasztalok” – nyilatkozta Turi György a Telekom Sporthír Szolgálatnak.


Szófogadó és pontos

Risztov Évának 2001-től 2005-ig volt Turi György az edzője. Ez idő 50 méteres medencében alatt három világbajnoki ezüstérmet, míg rövid pályán hat Európa-bajnoksági aranyérmet nyert.

Turi szerint 2005-ben Risztov még csak egy „lázongó, kiforratlan és olykor kiszámíthatatlan nagylány volt”, addig mostanra egy tudatos, szófogadó és pontos felnőtt lett, aki mindig elsőként érkezik az edzésre, és ugyanúgy hajt, mint tíz évvel korábban.

„Nemrégiben meglátogatta az edzésen Kiss László szövetségi kapitány, aki csak annyit mondott nekem, hogy ebből a munkából csak jó sülhet ki…”


Risztov Éva és Turi György között teljes az összhang


Hétszeres Ironman segítőtárs

Risztov felkészítését nem egyedül fogja végezni Turi György, hiszen a mesteredzőnek nincs igazán tapasztalata a nyílt vízi úszás terén. Ezért segítőt vett maga mellé, mégpedig a hétszeres Ironman Krajnyák György személyében.

„Versenyzői évei alatt olyan tapasztalatokat szerzett, amelyek a rutinos Risztov Évának is javára válhatnak.”

A csapatnak már a hajója is megvan, így „amint elérkezik jövőre a jó idő, ott lesz Évával együtt a kis kétszemélyes edzői csapatunk a Balatonon, és ez még az én életemben is újdonságnak számít majd” – mondta Turi György.

Az 58 esztendős mesteredző úgy gondolja, hogy nagyon is becsülni kell Risztov Éva világbajnoki tizedik helyezettként megszerzett „névre szóló” olimpiai kvótáját, amely a közeljövőben még fel is fog értékelődni.

„Az idei esztendő világbajnokságai több sportágban is azt bizonyították, hogy a londoni olimpiai érmeseinknek nem egyszer parányi különbségek miatt nem valósulhattak meg az álmai. Vannak olyanok is, akik talán már nem is javíthatnak Rióig. Ezért amondó vagyok, hogy Éva kazanyi teljesítményét a kiszámíthatatlan nyílt vízi úszásban sokra kell tartani. Mivel egy igen csak »melós« versenyzőről van szó, én egyelőre csak csendben azt is ki merem mondani, hogy a következő olimpiáján sem lesz oka a szégyenkezésre” – hangsúlyozta a kőbányai úszók vezetőedzője.