Risztov Évát egyetlen dologra nem tanították meg

Fotó: MTI / Nyikos Péter

-

Az olimpiai bajnok hosszútávúszó már a pályafutása végére készül. De mi köze van ennek a facebookozáshoz?


„Az olimpián a számom előtt még felmentem a Facebook rajongói oldalamra, megírtam, hogy indulok a versenyre és mindjárt vége az olimpiának. Ekkor 782 rajongóm volt. Amikor hat óra múlva visszajöttem, 16 ezer 822-en voltak” – mesélte Risztov Éva az Internet Hungary konferencián. Az olimpiai bajnokkal a személyes márka építésről, a rajongókkal való kapcsolattartásról és a motivációról beszélgetett Kamasz Melinda.

A sport világában még nem annyira fontos a Facebook, mint más területeken. A vállalati szponzorok rákérdeznek, hogy aktív-e az ember a közösségi médiában, de a támogatások túlnyomó többsége az állam felől érkezik. Az, hogy most már 21 ezer rajongóval rendelkező Risztov tudatosan, szakember segítségével dolgozik a facebookos jelenlétén, szinte egyedi jelenség.A márkaépítésen túl a Facebook arra is jó, hogy a versenyeken kívüli életüket megmutassák a sportolók. „El tudjuk mesélni, hogyan megy a felkészülés. Milyen az, amikor öt óra ötkor megyek a pékségbe reggeliért edzés előtt, miközben más ráér nyolckor kelni” – mondta Risztov.

Risztov öt hónapja dolgozik a sztárokat és most már sportolókat is menedzselő Kende-Hofherr Krisztinával. Az ismerkedés azzal kezdődött, hogy Risztov elmondta a motivációs előadássá formált élettörténetét a menedzsernek, aki rögtön látta, hogy ez az előadás már maga is egy termék.


Nincs hosszú lábam, hosszú karom, genetikailag lehetetlenség ebből bármit kihozni. Minden, amit elértem, az én szívemből, az én szorgalmamból fakad.

Hétfő reggeli életkép :)

Posted by Risztov Éva on 2015. szeptember 27.

A közös munka egyik első lépéseként Risztov cégeknek tartott motivációs előadásokat. Olyanokat, amelyek után el is lehet beszélgetni vele nehézségekről, kitartásról és eredményekről.

A sport utáni karrier viszont nem fog a sport rovására menni: „Az edzések időpontja fix, ezt kikötöttem. Elhiszem, hogy valaki négy és hat között akar találkozni velem, de akkor nem lesz érem az olimpián.” A tudatosabb facebookozás az olimpikon szerint megteremti a lehetőségét annak, hogy a sportkarrier vége után legyen egy hely számára a világban, ahol hasznosnak is érzi magát és meg is él belőle.


Hatéves korom óta úszom, egyetlen dologra nem tanítottak meg, hogy ha kimegyek az uszodából, akkor mi van ott kívül.

Ha elhiszed hogy képes vagy bármire akkor nincs lehetetlen! Minden nap le kell győzni önmagunkat, ha fáj, ha nem megy akkor is csináld, a befektetett munka mindig megtérül!#GoToRio#tmcmanagement

Posted by Risztov Éva on 2015. szeptember 29.

A facebookozók London óta sem szűntek meg szeretni Risztov Évát. Napi egy-két aktualitást posztol, és attól sem retten meg, hogy megmutassa, ha fáradt, elkeseredett. Egy-egy ilyen bejegyzésre áradnak a biztató, pozitív válaszok. Fontosnak is érzi, hogy ne csak arról beszéljenek a sportolók, hogy milyen erősek, és mekkora győzelmeket arattak. A rajongói oldal őszinteségét nagyon fontosnak tartja Risztov, de vannak témák, amelyekkel még így is óvatosan kell bánnia. „Nem mondhatom el, hogy mennyire nem kedvelem ma az edzőmet. (...) Gyakorlatilag reggel, amikor felolvassa az edzést, onnantól kezdve nem szeretjük egymást, aztán a végére minden rendben.”


„Tíz kilométer az kétszáz hossz, 199 forduló, nyolcezer kartempó, egy óra 57 perc. Négy harminckor kelek, háromnegyed hattól tízig van az első edzés, délután háromnegyed négytől a második” – mondta Risztov, amikor a nem facebookos számok kerültek szóba. A jövőjében látja a következő olimpiát, az ottani szerepléstől függően még vannak tervei a következő világbajnoksággal, de utána vége a sportkarrierjének. Az étkezési szakértőjével már kötött is egy alkut: az olimpiáig hátralévő 11 hónapban mindenben engedelmeskedik, de várja már, hogy annyi csokit és profiterolt ehessen meg a verseny után, ami belefér.