Kitörő örömmel fogadta az úszótársadalom a kapitány visszatérését

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

Versenyzők és szakemberek is üdvözölték, hogy Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya jelezte: csütörtöki bejelentésével ellentétben folytatja szakvezetői munkáját.


Kiss visszatérését kommentálva Gyárfás Tamás, a magyar szövetség (MÚSZ) elnöke azt mondta, hogy „most már ideje a sportág előtt álló feladatokra összpontosítani”.

A világ- és Európa-bajnok Cseh László is reagált: „örülök, hogy a kapitány ismét ott áll a fedélzeten, a kormányrúdnál." Risztov Éva, a londoni olimpia 10 kilométeres nyílt vízi úszásának aranyérmese azt mondta, hogy „még jócskán nincs itt az ideje, de ha egyszer Laci bácsi elköszön tőlünk, annak meg kell, hogy legyen a maga méltósága. Remélem, ez a búcsú még soká lesz".

Hargitay András, az úszók jelenlegi utánpótlás-kapitánya szerint nagyban segítette a kapitány mostani döntését, hogy sokan kiálltak mellette: „nemcsak az edzők, a versenyzők, az edzőbizottság, hanem gyakorlatilag a magyar társadalom egy jelentős része összefogott azért, hogy ő visszajöjjön. Szerintem ez erőt adott neki".

Petrov Iván, aki a Kiss László mellett nyílt levélben is kiálló úszóedzők egyike, elégedetten kommentálta a vasárnapi hírt: „nagyon helyes döntést hozott a szövetségi kapitány, amikor a maradás mellett döntött. Ennek minden edző örül, aki olimpiára készít fel versenyzőket. Nem is kérdés, hogy alig nyolc hónappal a riói olimpia előtt változatlanul neki kell a kapitányi teendőket ellátnia, más erre a feladatra nem lenne alkalmas".


Hiába próbált Hosszúval beszélni a sajtótájékoztatón:


Kiss lemondásának oka hátterében Hosszú Katinka ügye áll, aki szerdán nyilvánosan széttépte a Magyar Úszó Szövetség szerződéstervezetét, amelyben 12 millió forintot ajánlanak neki az idei felkészülésre. Hosszú állítja, ezzel el akarják hallgattatni, mert ő nem pénzt akar, hanem azt, hogy a szövetség végezze a dolgát, biztosítsa az elméleti és technikai hátteret a többi úszó számára.

Gyárfás Tamás már akkor hangsúlyozta: nem nyugszik bele a szakember döntésébe, mivel a magyar úszósportnak szüksége van Kiss Lászlóra.

A kapitány mellett kiállt több korábbi tanítványa és a Magyar Edzők Társasága, nyílt levelet tett közzé kilencven úszóedző és megszólalt az ügyben a miniszterelnök is. Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: az ügy szereplői kiváló sportemberek. Hozzátette: miután olimpiára készülünk, nemzeti ügyről van szó, ezért - jelezte - felajánlotta „jószolgálati" képességeiket, „csak valaki mondja meg, mi az, amiben a kormányzat segíteni tud, hogy sok kiváló ember együttműködése ne lehetetlenüljön el".