Risztov Éva a Kőbányában termeli majd az aranyat

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Egy plusz egy évre a Kőbánya SC-hez szerződött Risztov Éva, a Londonban olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok hosszútávúszó.


Risztov Éva csütörtökön írta alá a megállapodást György István klubelnökkel Gyárfás Tamás úszóelnök, Kiss László szövetségi kapitány és Turi György edző jelenlétében.

A londoni olimpia 10 kilométeres versenyének aranyérmese a klubváltásról szólva emlékeztetett arra, hogy Debrecenben lejárt a szerződése, közös megegyezéssel távozott, és úgy döntött, korábbi egyesületénél folytatja, egykori mesterével, Turi Györggyel. A jövő évi olimpiáról – amely számára az utolsó lesz – úgy fogalmazott, hogy „nagyon szépen” zárná le a pályafutását.

A klubelnök arról beszélt, hogy kellenek a példaképek, és Risztov Éva visszatérésével ilyen szempontból is erősödtek. Szavai szerint Risztov, aki 2005-ben volt már a Kőbánya SC úszója, most, harmincévesen hazatért.

Turi György elmondta, hogy találkozásuk meggyőzte, „Évi komolyan gondolja a közös munkát”. Felidézte a közös múltat, megemlítve, hogy irodájában még mindig fő helyen van az úszónő fotója. Gyárfás Tamás abban bízik, hogy „Rio után még a 2017-es magyarországi világbajnokságon is indul Risztov Éva”.

Az olimpiai címvédő a nyári kazanyi világbajnokságon tizedik lett 10 kilométeren, ezzel szerezte meg a riói ötkarikás kvótát.

Turi Györgynél edz az ifjúsági olimpiai bajnok Késely Ajna; Cseh László, Bernek Péter, Kozma Dominik és Szilágyi Liliána viszont távozott tőle.